Prva dva slučaja virusa korona u Crnoj Gori :: Semberija INFO ::

 

Prva dva slučaja virusa korona u Crnoj Gori


Prvi slučajevi virusa korona zabilježeni su u Crnoj Gori.

Premijer Duško Marković na konferenciji za novinare saopštio je da su zaražene žene rođene 1948. i 1973. godine.

Saopšteno je da su ženske osobe iz Podgorice i Ulcinja.

Jedna žena došla je iz Amerike, prije 12 dana, a druga iz Španije i bila je pod nadzorom.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da zaražene osobe nijesu bile radno angažovane.

Naveo je i da jedna živi sama, a druga u porodici i da trebaju da se sprovedu određene mjere. Pojasnio je da je jedna pacijentkinja bila na klinici, a druga kući.

"Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile prve slučajeve infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori.  Pacijenti su ženskog pola – rođeni 1948. i 1973. godine, i oba su tokom prethodnog perioda boravila u područjima pogođenim epidemijom", rekao je Marković.

Obje su stabilnog zdravstvenog stanja, dodao je.

"Kao što nažalost vidimo, od ovog trenutka započinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom. Međutim, nema mjesta panici niti nerazumnoj i nekontrolisanoj zabrinutosti", poručio je Marković.

Dodao je da su se proteklih nedjelja preduzimale brojne mjere i aktivnosti sa ciljem sprečavanja unosa virusa korona u Crnu Goru.

"I do danas smo uspješno odolijevali, skoro tri mjeseca nakon prvog zabilježenog slučaja u Evropi", rekao je.

Ponovljeno je da je najbolja mjera za građane da ostanu kući, da se pridržavaju socijalne distance i vode računa o higijeni.

"Nismo odgovorni samo za sebe, već smo odgovorni za porodicu, cijelu zajednicu. Jedino tako možemo spriječiti epidemiju. Vidite da su svi koji su je olako shvatili platili visoki cijenu", kazao je Marković.

vijesti.me