"Gori" crveni meteo-alarm – "najgore tek stiže" :: Semberija INFO ::

 

"Gori" crveni meteo-alarm – "najgore tek stiže"


"Gori" crveni meteo-alarm – "najgore tek stiže"

Na celom području Jadrana u Hrvatskoj "gori" crveni meteo-alarm, pri čemu vetar čupa stabla, počele su poplave, a “najgore tek stiže“.

Kako javljaju hrvatski mediji, za drugi deo dana je prognozirana snažna kiša koja će izazvati poplave, dok će orkanski vetar čupati stabla.

U nedelju je stiglo najavljeno pogoršanje vremena, s kišom koja je u većem delu Hrvatske obilno padala, a mestimično prouzrokovala i poplave, prenosi Index.hr. 

Najgore je bilo u delu Gorskog kotara kod Delnica, gde je zbog poplave na putu sinoć bio prekinut saobraćaj, kao i na čvoru Ravna Gora, dok je na dubrovačkom području vetar čupao stabla. 

Juče i protekle noći primljeno je više dojava građana na dubrovačkom području zbog odrona na Jadranskoj magistrali , iščupanih stabala, slomljenih grana i oborenih stubova kao posledica olujnog vetra i kiše. 

Takođe je bilo nekoliko dojava zbog požara na električnim subovima, zbog čega pojedina područja nisu imala napajanje električnom energijom, javio je "Dubrovački vjesnik". 

Problema ima i u Splitu - Dalmacija danas javlja da se na splitskoj Rivi more počelo prelivati preko nižih delova obale, a na nekim mestima se na svega nekoliko metara približilo Dioklecijanovoj palati. 

Izraženije poplave se, s obzirom na najavljeno pogoršanje nevremena krajem dana, očekuju u Istri, na riječkom području, u dalmatinskom zaleđu i na jugu Hrvatske, uz mogućnost evakuacija. 

Verovatni su veći prekidi u saobraćaju i nestašica struje, prekid komunikacija i snabdevanja vodom, upozorava Meteo-alarm, a upozorava se i na opasne uslove za vožnju zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolovozima. 

Vetar i kiša trebalo bi da oslabe sutra. 

O nevremenu piše i "Jutarnji list", koji navodi da je za celu obalu oglašen crveni alarm. 

Zbog jakog, a na dubrovačkom području i olujnog juga, i dalje su u prekidu brojne brodske linije. 

Crveni alarm oglašen je i za gospićko i kninsko područje, gde se očekuje vrlo obilna kiša uz jak vetar sa olujnim udarima. 

Nevreme je juče zahvatilo i pojedine delove Evrope. 

Na jugu austrijske pokrajine Koruške vetar od 130 kilometara na sat rušio je stabla i električne vodove, kao i krovove. 

Jake kiše i vetrovi pogodili su i Italiju. U Rimu voda na ulicama i srušena stabla stvaraju velike probleme u saobraćaju. 

Najdramatičnija promena pogodila je Španiju. Posle toplog vremena, stigao je snažan arktički front i severu zemlje doneo sneg.

Izvor: Tanjug