SREDNjA ŠKOLA U SRBIJI BIĆE OBAVEZNA: KO NE MISLI TAKO, MORAĆE PAPRENO DA PLATI. KAZNE DO 100.000 :: Semberija INFO ::

 

SREDNjA ŠKOLA U SRBIJI BIĆE OBAVEZNA: KO NE MISLI TAKO, MORAĆE PAPRENO DA PLATI. KAZNE DO 100.000


Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Radi se i na uvođenju dvogodišnjeg srednjeg obrazovanja, i to za oko 40 zanimanja

Srednja škola u Srbiji biće obavezna, a onim roditeljima učenika koji ne ispune ovu obavezu sleduje kazna po džepu do 100.000 dinara, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. Dodaje da je Nacrtom strategije obrazovanja 2030. predviđeno da srednje obrazovanje bude obavezno u našoj zemlji.

- Kad će ono zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Za one koji ne budu upisali srednju školu biće predviđene kazne. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da upišu dete u osnovnu školu, a kad srednje obrazovanje postane obavezno, kazne će biti slične. Prvo idu opomene, a potom novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara - upozorio je Šarčević.

Ministar je naveo da se radi i na uvođenju dvogodišnjeg srednjeg obrazovanja, i to za oko 40 zanimanja, među kojima su viljuškar i servirka.

On je podsetio da 95 odsto dece upisuje srednju školu, a pošto očekuju da će dvogodišnji ciklusi obrazovanja privući učenike iz marginalizovanih grupa, ima još posla.

- Mreža učeničkih domova je dobra, ali nije još 100 odsto završena. Ako dete koje živi u Surdulici želi neki profil u Leskovcu, mora mu se omogućiti da bude smešteno u domu u tom gradu. Takođe, ima još da se poradi na organizovanom prevozu - objasnio je ministar.

(Telegraf.rs/ Tanjug)