SVEŠTENICI I MONASI EPARHIJE MILEŠEVSKE VRAĆENI SA CRNOGORSKE GRANICE: NE DAJU IM NA SKUP U NIKŠIĆ :: Semberija INFO ::

 

SVEŠTENICI I MONASI EPARHIJE MILEŠEVSKE VRAĆENI SA CRNOGORSKE GRANICE: NE DAJU IM NA SKUP U NIKŠIĆ


Foto: RINA
Skup koji je najavljen kao “sabor u odbranu vere i svetinja”, kako naglašavaju organizatori, biće poslednja crvena linija u zaštiti duhovnog i verskog identiteta naroda Crne Gore

Sveštenicima i sveštenomonasima Eparhije mileševske koji su jutros krenuli put Nikšića na crkveno-narodni sabor, i na pokolonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru na svim graničnim prelazima i vraćeni su nazad u Srbiju, piše PP Media.
 
- Ipak, blagodareći Bogu i Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu Eparhiju mileševsku na ovom svecrkvenom saboru predstavljaće njen predstojatelj, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski Atanasije koga smo izvestili o ovim nemilim događajima. Vladika Atanasije je poručio da zadržimo u duhu jednomislije, slogu, ljubav sa svom braćom i u Crnoj Gori i Srbiji, naglašavajući da među nama nema granica, jer svi mi koji smo u Bogu i u dobroj nameri, zajedno smo i onda kada smo fizički razdvojeni - navodi se u saopštenju Eparhije mileševske.

Inače, u Nikšiću se očekuju desetine hiljada vernika koji će se okupiti kod Saborne crkve, kao i na Trgu vojvode Šaka Petrovića.

Skup koji je najavljen kao “sabor u odbranu vere i svetinja”, kako naglašavaju organizatori, biće poslednja crvena linija u zaštiti duhovnog i verskog identiteta naroda Crne Gore.

Da podsetimo, u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću, održava se veliki crkveno-narodni sabor, na kome će biti izložene i mošti tog sveca i odakle će biti upućena poruka protiv usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti, koji je predlozila crnogorska vlada.

Prema informacija dela crnogorskih medija, zbog zabrane ulaska u grad, stvorene su kilometarske kolone na prilazima Nikšiću.

Vernici od ranog jutra pristižu iz cele Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Poruka podrške današnjem velikom crkveno-narodnom saboru u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara, u kojoj kažu da se u Crnoj Gori danas sprema pljačka zavetnih hramova i da, ako bude dopušteno da se to zlo razmahne, sutra može da nasrne i na sam ljudski život.

(telegraf.rs)