FEDERIKA MOGERINI DOMAĆIN RADNE VEČERE SA PARTNERIMA ZAPADNOG BALKANA :: Semberija INFO ::

 

FEDERIKA MOGERINI DOMAĆIN RADNE VEČERE SA PARTNERIMA ZAPADNOG BALKANA


Visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federika Mogerini,  upriličila je u utorak, 29. oktobra,  radnu večeru sa čelnicima partnera sa zapadnog Balkana.
 
Visoka predstavnica i lideri sa zapadnog Balkana razmijenili su svoja viđenja odnosa između Evropske unije i zapadnog Balkana, kao i dešavanja u regiji.
 
 Izrazili su žaljenje u vezi sa odlukom Evropskog savjeta o neotvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te su se složili da EU integracija zapadnog Balkana nastavlja biti ključnim strateškim ciljem u zajedničkom interesu Evropske unije i regiona.
 
U ovom kontekstu, visoka predstavnica i lideri sa zapadnog Balkana razgovarali su o tome šta se zajednički uradilo i postiglo u proteklih pet godina. Takođe su se osvrnuli i na zajedničke predstojeće izazove.

Partneri sa zapadnog Balkana potvrdili su svoje snažno opredjeljenje EU perspektivi, reformama koje ona podrazumijeva, prvenstveno i najvažnije u korist građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim komšijskim odnosima.
 
portal Semberija INFO (M. Rešidović)