Vučić iz Brisela: Pitali su me zašto je "veća vidljivost" odnosa sa Rusijom u vojnoj sferi? Evo kakav su odgovor dobili :: Semberija INFO ::

 

Vučić iz Brisela: Pitali su me zašto je "veća vidljivost" odnosa sa Rusijom u vojnoj sferi? Evo kakav su odgovor dobili


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, posle razgovora u sedištu EU da su ga predsednik evropske komisije Žan Klod Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han prijateljski uveravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu, što je, kaže, prihvatio, ali i uzvratio da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima. 

Vučić kaže da je pitanje "šta je to što mi treba da činimo, da bi imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo" pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

Preneo je da su ga evropski zvaničnici pitali zašto je "veća vidljivost" odnosa Srbije sa Rusijom, posebno u vojnoj sferi, na šta je kaže, u prijateljskom tonu, jer je posebno zahvalan Junkeru, ali i Hanu što su uvek pokazivali veliko poštovanje prema Srbiji, ukazao kako to izgleda iz našeg ugla. 

- Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju šta ''šta će vam ovo i ono...", i to traje tri godine. Jedini je Emanuel Makron promenio stav i kazao, hoćete "Mistral", evo vam - dodao je on.

- Sada ne moram da objašnjavam nikome jer imamo suverenu zemlju. Zar naše pare nisu dobre? - zapitao je on i ponovio da je Srbija suverena zemlja i da će se tako ponašati. 

- Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji - naglasio je on. 

U izjavi novinarima u Briselu kazao je da je bolje, od drugih u regionu, predviđao šta će se dešavati oko procesa evropske integracije i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu. 

- Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će ''da nas se sete za dan bezbednosti'', to je drugo pitanje - kazao je on.

Istakao je da EU ne može da očekuje od nas više od racionalnog pristupa evropskim integracijama, i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije.

Tanjug/Srbija danas
​Foto: Predsedništvo Srbije