PRAZNE ŠKOLE ŠIROM HRVATSKE :: Semberija INFO ::

 

PRAZNE ŠKOLE ŠIROM HRVATSKE


U osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj se štrajkuje, jer Vlada Hrvatske nije prihvatila zahtjeve sindikata prosvjete za povećanje koeficijenta plata od šest odsto.
 
Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodatka na platu za dva odsto od prvog oktobra i dva odsto od prvog juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije  predmet pregovora.
 
Sindikati su prijedlog odbacili i pozvali roditelje učenika na razumijevanje i podršku, istakavši da učitelji ne mogu da budu najpotplaćenija karika u javnim službama.
 
Najavili su da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, a u njemu učestvuju sve obrazovne institucije u Hrvatskoj.
 
Premijer Andrej Plenković je u uvodnom govoru na sjednici Vlade rekao da nije postojao nijedan racionalan razlog za štrajk i da mu nije jasno zašto su sindikati odbili prijedlog Vlade.
-To nije želja za kompromisom, nego za opstrukcijom, nadam se da će razum prevladati, rekao je Plenković.
 
Štrajk prosvetara uzdrmao je i vladajuću koaliciju, jer Hrvatska narodna stranka iz koje dolazi ministarka obrazovanja Blaženka Divjak podržava zahtjeve prosvetnih radnika. Oni su najavili da će napustiti koaliciju ukoliko Vlada ne ispuni zahtjeve sindikata.
 
U Hrvatskoj se prvi put održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da su prvog dana štrajka štrajkovale sve škole, a onda se štrajk odvija u pojedinim školama u pojedinim županijama, a sindikat svakodnevno obavještava javnost o rasporedu blokade. 
 
Podršku prosvetarima pružila je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
 
- Bez obzira na sve drugo, moramo se izmaknuti iz procesa koji je sada zakočen i u prvi plan staviti učitelje, učenike i roditelje, koji ne mogu ovu situaciju iznositi na ovaj način, poručila je predsjednica Hrvatske naglašavajući da dijalog nema alternativu.
 
Semberija INFO/ M. Rešidović