VELIKA KORIST ZA SRBIJU: NEMCI OTVARAJU DVE FABRIKE - PLATA I DO 1.700 EVRA :: Semberija INFO ::

 

VELIKA KORIST ZA SRBIJU: NEMCI OTVARAJU DVE FABRIKE - PLATA I DO 1.700 EVRA


Foto: Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan što će Pančevo dobiti fabriku elektromotora za upravljače koja će zaposliti 1.100 ljudi. "Prosečna plata bruto će biti 2.700, a neto 1.700 evra".

Nemačke kompanije "Brose" i MTU otvoriće svoje pogone u Srbiji, a tim povodom danas su potpisani sporazumi u Palati "Srbija" sa nemačkim ministrom privrede i energetike Peter Altmajer. Predsednik Aleksandar Vučić poručuje da te dve fabrike menjaju nivo investicija za čak 300 miliona evra.

 "To znači posao, to znači život za ceo južni Banat, za Kovačicu, Opovo, deo prema Kovinu, Alibunaru. To je više novca za Pančevo. Vidim da se već spremaju kako će da ulože novac od poreza i doprinosa. Ali toga ne bi bilo da nije nemačkih prijatelja", napominje predsednik Srbije.

Firma "MGU", koja se bavi proizvodnjom motora za avione, otvoriće pogon u Staroj Pazovi.

Prema rečima predsednika Srbije, u Srbiji će prvo biti pogon za popravku i održavanje motora, a kasnije i proizvodnja.

Kazao je da je Srbiji Nemačka glavni spoljnotgovinski partner, i da očekujemo više od 5 milijardi trgovinske razmene sa Nemačkom."Ukoliko nastavimo sa pravljenjem boljeg ekonomskog ambijenta, očekujem da Srbija napreduje na duing biznis listi", ocenio je Vučić.

"Želimo da privučemo još nemačkih investicija. Oni naše ekonomske rezultate priznaju, jer kad Nemci to priznaju, onda je to stvarno priznanje. Četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu. Sa ovakvim nemačkim kompanijama mi ćemo kao što smo prestigli BiH po primanjima, stići ćemo uskoro i Crnu Goru", poručio je predsednik Srbije.

Altmajer je podsetio da se Srbija pre 75. godina oslobodila nemačke okupacije i da je danas naučena lekcija da se osigura dobra budućnost za ljude.

On je kazao da 60.000 radnih mesta u Srbiji zavisi od Nemačke.

"Hvala za ono što su nemački preduzetnici doživeli kod vas ovde. Mi ćemo doprineti tome da pomognemo za otvaranje poglavlja za pristup Srbije u EU. 4,7 milijardi evra je naša trgovinska razmena, to se jako povećalo tokom prošlih godina", rekao je on.

Altamjer: Nemačka podržava Srbiju za ulazak u EU

Vučić je istakao da Nemačka podržava evropski put Srbije i dodao da nemački investitori neće da dođu tamo gde je nestabilno.

"Od svih zemalja prestižemo i Hrvatsku po broju kilometara izgrađenih autoputeva...", dodao je Vučić i ocenio da iako nismo u Evropskoj uniji, ipak polako stižemo.

" Mnogo nam je važna podrška Nemačke. Da uradimo nešto bez Nemačke - ne može ništa", istakao je predsednik.
Altmajer je ukazao čitav zapadni Balkan ima perspektivu za ulazak u Evropsku uniju, veoma je zahvalan predsedniku Srbije da se u Evropi uvažava njena uloga.

Prema njegovim rečima Nemačka Srbiju vidi kao prijatelja i u pregovaranju sa EU i u sticanju bezviznog režima.
 
 "Kao nemački ministar privrede putujem po svim zemljama sveta i na Balkanu, retko sam se susreo sa time da su svi od predsednika, premijera spremni da se bore za invesitije. Vi ste shvatili da pozicija vaše zemlje zavisi od toga da li imate radna mesta", kazao je Altmajer.

Nemački ministar je objasnio da odluka EU da ne otvori pristupna poglavlja za Severnu Makedoniju i Albaniju nije bila odluka protiv ulaska zapadnog Balkana u EU.

"Da se odluka Evropskog saveta donosila večinom glasova, onda bi to otišlo u pravcu proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ali, odluka mora da bude jednoglasna i zato, nažalost, nije došlo do toga", rekao je Altmajer.

Izrazio je uverenje da će sledećih meseci biti moguće preokrenuti odluku, te da će doći do pozitivne odluke.
Altmajer je naveo da je pre pet ili šest godina bilo kontroverznih debata oko toga koliko Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU, ali, kaže, postoji pozitivan odnos prema tim pitanjima.

"Bundestag je nedavno glasao za otvarane pristupnih poglavlja. Nemačka podržava Srbiju, to vidite i po delegaciji sa kojom sam došao ovde", rekao je on.

(mondo.rs)