HAVISTO: NEPRIHVATLjIVE TAKSE, ALI I LOBIRANjE SRBIJE :: Semberija INFO ::

 

HAVISTO: NEPRIHVATLjIVE TAKSE, ALI I LOBIRANjE SRBIJE


Foto: Tanjug

Ministar inostranih poslova Finske Peka Havisto istakao je danas u Beogradu da su neprihvatljive ogromne takse koje je uvela Priština, ali i da lobiranje Srbije za povlačenje priznanja negativno utiče na proces pronalaženja rešenja kosovskog pitanja.

Peka Havisto je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, rekao da je njegova zemlja spremna na sve načine da pomogne dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je za to važna dobra volja svih strana.

Prištini sam preneo da su ogromne takse na srpsku robu neprihvatljive, rekao je Havisto, a vama prenosim da se lobiranje za povlačenje priznanja negativno odražava na nastavak dijaloga.

Izrazio je nadu da će se dijalog moći uskoro da se nastavi i uverenje da će EU u tome moći da pomogne.

Naglasio je da Finska podržava proširenje EU i da smatra da treba nastaviti proces, te da se nada i da će tokom predsedavanja Finske EU napredovati i evropsko približavanje Severne Makedonije i Albanije, što, kako je dodao, zavisi od mnogo faktora.

"Za nas je važno da Zapadni Balkan bude uključen u evropsku saradnju. Taj region nije izvan Evrope. Vaša uloga je važna u EU. Podržavam evropsku saradnju i smatram da je Srbija važna komponentna u njoj", istakao je šef finske diplomatije.

Havisto je povodom predstojećih izbora u Srbiji rekao da je i sam bio deo opozicije, i da smatra da je njena uloga u demokratiji značajna i izrazio očekivanja da će mnoge preporuke ODIHR biti uključene u izborni proces.

Preneo je da je sa Dačićem razgovarao i o ulozi civilnog društva i mladima, koji su važni za budućnost zemlje.

Havisto je govorio i o Bregzitu. Rekao je da je Velika Britanija važan ekonomski partner zemljama Evropske unije, zbog toga bi, kaže, Bregzit bez dogovora pogoršao te ekonomske veze. 

Dačić: Odnosi dobri, veliki prostor za dalje unapređenje

Srbija i Finska imaju dobre bilaterane odnose, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao da je Srbija zahvalna Finskoj na podršci evrointegracijama, jer, kako je rekao, postoje i zemlje u EU koje su protiv politike proširenja, odnosno one koje smatraju da treba usporiti sa tim, dok Unija sama ne izvrši reforme i promene posle unutrašnjih problema.

"Finska je jedna od zemalja koja podržava politiku proširenja i smatra da proširenje treba neometano da se nastavi, i mi smo zahalni na tome", rekao je Dačić.

Dodao je da je Srbija spremna da učestvuje u svim inicijativama Finske u tom pogledu, kao i da je spremna da otvori što više poglavlja za vreme finskog predsedavanja, kako bi brže napredovala ka EU.

Takođe, Dačić je rekao da su teme razgovora bile i regionalna saradnja, unutrašnja politička situacija, kao i pitanja izbora na KiM, izbora u Srbiji, i ona važna za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Preneo je novinarima da je u razgovoru sa finskim kolegom istakao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo.

Takođe, naveo je i da će Srbija ispuniti preporuke koje je ODIHR dao za parlamentarne izbore, ali da mu se, kaže, čini da je kod nekih opozicionih stranaka više reč o bojazni od rezultata izbora, jer je bezbednije i sigurnije da ne učestvuju nego da učestvuju.

Podsetio je da je formirana radna grupa koja se bavi saradnjom sa ODIHR, na čijem je čelu potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, Dačić je rekao da je saradnja relativno manja u odnosu na mogućnosti, a prošle godine je trgovinska razmena iznosila oko 150 miliona evra.

"To može da bude i mnogo više", konstatovao je Dačić i dodao da postoje oblasti u kojima bi dve zemlje mogle da imaju i veću robnu razmenu i investicije.

U tom smislu, Dačić je naveo da je Srbija spremna da traži sve načine za povećanje dinamike susreta udruženja, komora, poslovnih foruma.

(rts.rs)