Prognoza za ljeto: Balkan očekuju oluje i poplave! :: Semberija INFO ::

 

Prognoza za ljeto: Balkan očekuju oluje i poplave!


AccuWeather meteorolozi su objavili vremensku prognozu za predstojeće ljeto u Evropi uključujući i prognoziranu situaciju na Zapadnom Balkanu. Veći dio Evrope bi mogao da se suoči sa sušom, no na Balkanu se očekuju oluje, a posljedično i poplave.

Na sjevernoj hemisferi će ljeto početi 21. juna, otprilike tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna. Ljetno vrijeme će brzo početi širom centralne i sjeverne Evrope, dok bi jugoistočna područja mogla da dožive sporiji prelaz u novu sezonu.


S obzirom na to da su 2021. i 2022. godina oborile sve rekorde kada je riječ o najtoplijem ljetu zabilježenom na evropskom kontinentu, mnogi se pitaju da li će i 2023. biti godina rekordne vrućine.

Iako je u aprilu ove godine u Španiji već postavljen rekod za najvišu aprilsku temperaturu ikada zabilježenu u Evropi, meteorolozi ipak ne očekuju da će 2023. biti još jedna godina ekstrema.

Međutim , ono na šta upozoravaju iz AccuWeathera su toplije noći nego što je uobičajeno sa tendencijom da temperature budu iznad istorijskog prosjeka za ljeto u Evropi.

Istočna Evropa je pak sigurna po tom pitanju jer se očekuju temperature blizu istorijskog prosjeka i bez talasa vrućine. To uključuje Mađarsku, Rumuniju i Srbiju.

Suvo i toplo ljeto

Očekuje se da će ljeto biti sušnije i toplije u poređenju sa istorijskim prosjekom što bi moglo da izazove probleme s požarima u Skandinaviji, koja nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim obrascima.

Jun i jul će biti najsušniji mjeseci nakon čega se može očekivati padavinsko olakšanje.

AccuWeather ističe sjevernu Francusku, Njemačku, Poljsku i balkanske države kao koridor koji će se najvjerovatnije suočiti s češćim padavinama i lošijim vremenskim uslovima u poređenju sa ostatkom Evrope.

(Klix)