Server: Imenovanje Palmera donosi veće interesovanje Vašingtona za region :: Semberija INFO ::

 

Server: Imenovanje Palmera donosi veće interesovanje Vašingtona za region


Vašington - Američki stručnjak za Balkan Danijel Server smatra da imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika državnog sekretara za Zapadni Balkan pokazuje veće interesovanje američke administracije za region i namjeru da požuri sa rješavanjem pitanja Kosova do izbora u SAD.

“Poslije imenovanja nadao bih se jasnijoj politici SAD protiv promjene granica i boljoj koordinaciji sa Evropom, ali se plašim da je namjera da se požuri sa postizanjem sporazuma prije predsjedničkih izbora u SAD u novembru 2020. godine”, ocjenjuje Server za “Glas Amerike”.

Server podsjeća da ima mnogo drugih otvorenih pitanja kada je riječ o obnavljanju dijalog Beograda i Prištine i bržem postizanju rješenja.

“Nema mnogo smisla dok se ne okončaju izbori na Kosovu, formira nova vlada i razvije nova platforma za pregovore”, ističe Server.

Edvard Džozef, stručnjak za Balkan i predavač na Univerzitetu Džons Hopkins, ocjenjuje da imenovanje Palmera signalizira veće interesovanje i posvećenost SAD Balkanu.

“Imenovanje specijalnog predstavnika nije odluka koja se donosi lako. Cilj je da predstavnik ima veće poštovanje jer direktno govori u ime državnog sekretara SAD. Jasno je da pokazuje namjeru SAD da imaju veći uticaj u regionu, vjerovatno i na tekuće rješavanje problema Kosova”, navodi Džozef za “Glas Amerike”.

On ističe da je Palmer vješt i posvećen diplomata, dobro upućen u dinamiku dešavanja u regionu i da može biti jako efektan u unapređenju ciljeva SAD.

Džozef ukazuje da se postavlja pitanje šta su zapravo politički ciljevi ove američke administracije.

“Da li je to da se ubrza pokušaj da se postigne rizično rješenje o podjeli Kosova? Ako je tako, kako će biti rješavani negativni aspekti toga? Šta je sa javnim upozorenjima, ne samo eksperata poput mene, već i zvaničnika susjednih zemalja u regionu da će morati da žive sa posljedicama takvog rješenja? Kako će se prevazići protivljenja nekih zemalja, posebno Njemačke, ovakvom pristupu”, kaže Džozef.

On navodi da se postavlja i pitanje da li su razmotrene alternative razmjeni teritorija, poput one da se podrži jezgro srpskih interesa, koje uključuje i populaciju na jugu i imovinu Srpske pravoslavne crkve.

“To su samo neka od otvorenih pitanja u regionu koji je i dalje slabo integrisan, suočava se sa upadima Rusije bez presedana, a Kina u njega investira”, kaže Džozef.

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je Metjua Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, saopštio je Stejt department.

Palmer će nastaviti da obavlja i dužnost zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Glas Srspke/Glas Amerike