Spajić, Vukšić i Danilović kandidati za predsjednika Crne Gore :: Semberija INFO ::

 

Spajić, Vukšić i Danilović kandidati za predsjednika Crne Gore


PODGORICA - Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović biće kandidati za mjesto predsjednika Crne Gore na predstojećim izborima, 19. marta.

Prijedlog za kandidaturu Spajića je usvojen jednoglasno i sada ga treba verifikovati Glavni odbor PES-a.

"Sprovedena relevantna i kredibilna istraživanja javnog mnjenja jasno pokazuju da predsednik Pokreta Evropa sad ulazi u drugi krug i pobeđuje kandidata DPS-a, ma ko on bio", saopšteno je iz PES-a.

Oni su pozvali građanske i manjinske partije koje dele njihovu viziju Crne Gore da podrže Milojka Spajića i budu deo velike pobede na predstojećim izborima i time, kako navode, daju doprinos objedinjavanju istinski evropskih i demokratskih snaga.

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i lider Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić biće kandidat te partije na izborima za predsjednika Crne Gore.

Vukšić je, na konferenciji za novinare, kazao da je spreman da s partijama koje su njihovi prirodni saveznici razgovara o načinu saradnje.

"Kao i o modusu zajedničkog djelovanja, kako bismo zadali zajednički udarac retrogradnim strukturama protiv kojih se zajednički borimo", naveo je Vukšić.

On je rekao da nije nikome ništa dužan, osim državi, i da ne prima instrukcije od bilo koga.

Vukšić je naveo da počinje aktivno djelovanje Demohrišćanskog pokreta.

"Prioritet će biti hrišćansko pomirenje Srba i Crnogoraca. Ovo nije floskula, već preduslov ozdravljenja društva", kazao je Vukšić.

Kako je naveo, rješenje je potpuno gašenje suprotstavljenih blokova.

Prema riječima Vukšića, podjela među građanima može biti na profesionalne, hrabre i poštene i na one koji to nijesu.

"Nijesmo pokret koji će biti neopredijeljen, građani će s nama znati na čemu su", poručio je Vukšić.

On je naveo da će prioritet biti izmjena izbornog zakonodavstva i da će se zalagati za uvođenje otvorenih lista.

Predsjednički izbori raspisani su za 19. mart, a rok za podnošenje kandidatura je 26. februar.

Goran Danilovića je prijedlog Ujedinjene Crne Gore za mjesto predsjednika Crne Gore.

"Nama je neophodna "normalna i naša država" - ni građanska, ni nacionalna, ni sekularna, ni teokratska. Samo, dakle, država, uređena po ustavnim  slobodama, pravima i obavezama, koje se međusobno ograničavaju" navodi Danilović.

"Mi valjda hoćemo građansko društvo, a to podrazumijeva ne samo prava nego i obaveze. Građansko društvo ne znači  degradaciju tradicije, potiranje nacionalnih i kulturoloških identiteta, samoukidanje razlika i, na kraju, obavezno i  glavačko upadanje u bućkuriš ničega, do neprepoznatljivosti".


Glas Srpske