Vučić: "Petorka" rekla da moramo prihvatiti plan, inače ćemo se suočiti sa tri stvari :: Semberija INFO ::

 

Vučić: "Petorka" rekla da moramo prihvatiti plan, inače ćemo se suočiti sa tri stvari


Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u obraćanju građanima da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim prije 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale Kosovo i Metohiju.

On je u obraćanju građanima Srbije rekao da su te zemlje glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova.

"Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN", rekao je on.

Tako je taj plan, ne zvanično, ali de fakto postao novi pregovarački okvir, istakao je on.

"Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju", rekao je Vučić.

On je naveo da mu je u razgovoru sa petorkom u drugoj rečenici  rečeno da moramo da prihvatitimo plan i ako ga ne prihvatitimo suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem a zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim mjerama koje će nanijeti štetu Srbiji.

"To je ponovljeno tri puta u razgovoru i svaki put sam snažno reagovao", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, to je ono što njega brine iako se neće desiti za mjesec, dva dana, ali hoće za tri, šest mjeseci ili godinu dana.

On je dodao i da Priština traži sukob jer želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO, a kako bi izbegla formiranje ZSO.

"Ljudi su hapšeni ni zbog čega, zbog sanitetske opreme, pucano je na decu zbog badnjaka, zapad je skočio jer je Rada Trajković sedela na klupici dva sata, a ne jer je Delević izrešetan ili napadnuta deca. Moramo da razumemo da su oni osudili Srbiju za barikade, a nisu hteli da čuju zašto su to uradili. Mi smo za to krivi, a ne šikaniranje i napadi na Srbe, oduzimanje prava Srbima. To je njihova vizura", rekao je Vučić.

Slijedi borba za Zajednicu srpskih opština

Vučić je izjavio je večeras da sada slijedi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština i istovremeno ocijenio da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rješavanju kosovskog problema.
On je rekao da će pokušavati da kažu da od 22 principa 21 nije u skladu sa Ustavom Kosova i da neće to da urade, ali očekuje da to u narednim mjesecima konačno bude završeno, napominjući da je video odlučnost Amerikanaca.

On je istakao da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

"Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa predsednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju", naveo je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, ciljevi ZSO su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti.

Promjenjene geopolitičke okolnosti, najoštriji pristup Zapada prema Srbiji

Vučić je takođe naveo da je promjena geopolitičkih okolnosti doprinijela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju Kosova i Metohije.

"U dogovoru sa članovima vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana  videli prvu verzuju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko - nemačkog plana, koji više nije francusko-nemački plan, već mnogo više od toga", rekao je Vučić u Predsedništvu.

Kaže da niko nije htio da govori o  kontekstu i okolnostima i onome sa čim se Srbija suočava.

"Oni žele da u svom dvorištu, a zapadni Balkan i naravno Srbija, jesu njihovo dvorište, da tu bude sve onako kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom i sa dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih  od Vašingtona, kompletan regionalno - evropski kontekst je takav da u prethodnih nekoliko meseci posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, napada Rusije na Ukrajine - da je to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju", naveo je predsjedik Srbije.

Kaže da je to zato što smo na radaru svima, jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali i zbog stalnih incidenata koje je Kurti izazivao želeći da isprovocira da uđemo u sukob i da bi Srbija bude kriva.

(Glas Srpske)