Konferencija o obnovljivim izvorima energije: Potrebna velika ulaganja, reforme i nove navike :: Semberija INFO ::

 

Konferencija o obnovljivim izvorima energije: Potrebna velika ulaganja, reforme i nove navike


BEOGRAD - U oblasti energetike potrebne su brojne reforme, promjena naših navika, ali i ogromna ulaganja, čak između 16 i 30 milijardi evra narednih godina.


Poručio je to na regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu” koja se održava u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora preduzeti, „jer ćemo se u suprotnom suočiti sa katastrofom“.

-Za sve vlade u regionu, jedno od najvažnijih pitanja je napredak u sektoru energetike -  istakao je Vučić

On je rekao da je ove godine konstatovano da u Srbiji postoje duboki suštinski problemi, i to ne samo kada je reč o diverzifikaciji snabdijevanja gasom i naftom,“ već kada je reč o nama, našem staromodnom pristupu, starim tehonlogijama u termoelektranama.

Dodao je da ničeg novog nema ni kada je riječ o hidropotencijalima i da Srbija nije u poziciji da poveća procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj ponudi i potrošnji.

-To znači da ćemo morati da sprovedemo mnogo reformi, da promenimo navike i da radimo na prilično drugačiji način .Zato smo i zamolili partnere iz Norveške, ali i Britanije da pomognu. Norveški partneri bili su od velike pomoći i posle nekoliko meseci tokom kojih su pomno pratili situaciju u Srbiji, imaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne predloge i postavljene prioritete, kada je reč o tome šta treba da uradimo. Nema lakih, ni jednostavnih odluka, ali moraćemo što pre da radimo, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom. Kada vidite brojeve, novac koji ćemo morati da uložimo u naš energetski sektor, i ako uzmemo tri norveška predloga za narednih 10, 15 ili 20 godina, biće potrebno između 16 i 17 milijardi do čak 32-33 milijarde evra - naglasio je Vučić.

To, dodao je, znači da je najvažnije pitanje za sve vlade u regionu da postignu napredak u okviru eneregetskog sektora i da nema ničeg važnog u toj meri, osim zdravstva,

-Moramo i naše prenosne sisteme mnogo bolje da povežemo, interkonektore gasne, naftovode, a ovo je prilika za strane invetsitore, ali i za sve nas, da povećamo nivo BDP-a, stopu rasta, uz istovremeno težak izazov da se zadrži fiskalna stabilnost - rekao je Vučić.

Uz zahvalnost svim učesnicima skupa, izrazio je očekivanje da će zajednički stići do rešenja, za bolju budućnost svih.

-Konferencija, koju organizuju ambasade Norveške u Beogradu i Sarajevu - od velikog je značaja za Republiku Srpsku, zato što je Norveška prepoznala energetske vrijednosti Republike Srpske i zainteresovana je za saradnju sa našom državom - poručio je energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Energetska tranzicija, pojašnjava Đokić, odvija se kao globalni proces, u koji je uključena i Srpska.

Izaslanik norveškog premijera Andreas Eriksen je rekao da je rat u Ukrajini doveo do problema u energetici, kao i da se radi na pitanju klimatskih promjena, te istakao značaj još bliže saradnje u ovim pitanjima i pronalaska rješenja i na političkom i ekonomskom nivou.

Eriksen je učesnicima skupa prenio i norveška iskustva u “zelenoj tranziciji”, kao i da je struja već obnovljiva, a Norveška elektrifikovana.

- Svijetu je potrebno više čiste pouzdane energije. Treba da zemlje sarađuju - naglasio je Eriksen.

Na regionalnoj konferenciji o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu lideri zapadnog Balkana će da razgovaraju o potencijalima i mogućnosti povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije u regionu. Konferenciji prisustvuje predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Konferenciju organizuju ambasade Norveške u Srbiji i BiH, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.


Agencije / Glas Srpske