Brnabić: Pritisci na Srbiju srazmerni licemerju velikih sila :: Semberija INFO ::

 

Brnabić: Pritisci na Srbiju srazmerni licemerju velikih sila


BEOGRAD- Predsjednica Vlade Ana Brnabić kazala je danas da je pritisak koji Srbija trpi direktno srazmjeran stepenu licemjerja velikih sila koje nas pritiskaju.

Brnabić je, prilikom obilježavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, kazala da su izazovi sa kojima se Srbija danas suočava strahoviti.

"Povelja UN i principi međunarodnog prava čuvali su mir u svetu. Njihovo gaženje u slučaju Srbije, to je tada bilo jasno svima koji su želeli to da vide, otvorilo je Pandorinu kutiju, a selektivno tumačenje principa međunarodnog prava dovelo je svet tamo gde smo danas", rekla je Brnabić.

Navela je da se Srbija ne stidi da politiku privrženu principima slobode iskaže svuda u svijetu i istakla da je dokaz za to i govor predsjednika Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Premijerka je ocijenila da su UN formirane da poslije dva svjetska rata spriječe treći i spasu čovječanstvo od patnji koje donose ratovi, a posebno onih koje bi donio Treći svjetski rat

Ona je kazala da su u slučaju Srbije, prvi put nakon Drugog svjetskog rata i formiranja UN čiji je Srbija jedan od osnivača, brutalno i bezobzirno pogaženi osnovni principi UN i međunarodnog prava.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže za neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

"Neselektivno znači da je teritorijalni integritet međunarodno priznatih država nepovrediv i tačka", rekla je Brnabić.

Dodala je da on ne može biti povrediv u slučaju jedne zemlje, a nepovrediv u slučaju druge.

Obilježavanju Dana sećanja i polaganju vijenaca na spomenik u Jajincima prisustvovali su i ministri Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Darija Kisić, Novica Tončev, potpredsjednica Skupštine Srbije Sandra Božić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, oficiri Vojske Srbije, vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, izaslanik patrijarha Srpske pravoslavne crkve, preživjeli logoraši, predstavnici diplomatskog kora i porodica žrtava.


Tanjug / Glas Srpske