VUČIĆ: HARADINAJA ĆE IZ HAGA PUSTITI POSLE 48 SATI, OVO JE POLITIČKI TRIK


Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug
Ramuš Haradinaj juče je podneo neopozivu ostavku na funkciju premijera privremenih institucija u Prištini, zbog poziva Specijalnog suda u Hagu
 
Državni vrh Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sastao se sinoć u Beogradu kako bi razgovarao o neopozivoj ostavci koju je Ramuš Haradinaj podneo na funkciju premijera privremenih prištinskih institucija.
Tim povodom, predsednik Srbije je danas poručio da će država reagovati smireno i bez bilo kakve euforije.

​- Razumemo i potrebu i očekivanje našeg naroda za zadovoljenjem pravde naših ljudi koji su trpeli stigmu jedinih zločinaca, razumemo zadovoljstva kod našeg naroda zbog poziva Ramušu Haradinaju na saslušanje. Međutim, smatramo da razloga za radost nema, ne što pozitivno mislimo o Haradinaju, već zbog posledica koje dolaze posle tog čina, pre svega kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji - poručio je predsednik.

On je rekao da je položaj Srba posle ove ostavke biti još teži nego što je to bilo do juče, jer će doći do još jače neskrivene mržnje Albanaca.

- U tom smislu ćemo posvetiti još veću pažnju bezbednosti našeg naroda i Srbi na KiM mogu da računaju na podršku države. Mislim da ovaj potez vodi daljem odlaganju nastavka dijaloga Beograda i Prištine - izjavio je Vučić i naglasio da je ova ostavka "politički trik kojim Haradinaj postaje junak".

Naglasio je da će suštinski politička situacija u Prištini stremiti daljem približavanju, ujedinjavanju i nastavku priše o "Velikoj Albaniji".

- Naša su predviđanja da će Haradinaj otići u Hag i da če ga pustiti posle 48 sati, on će se vratiti u Prištinu kao heroj. On time želi da obezbedi pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima koji će se najverovatnije desiti u septembru ili oktobru, cilj će biti osvajanje većine, bez Srpske liste. Istovremeno, dok to traje, nemoguće će biti da mi nastavimo dijalog, takse će ostati i to je njihov plan - rekao je predsednik Vučić i naglasio da u narednih meseci očekuje prebacivanje pritiska na Srbiju.

- Iako nigde ne piše u papirima EU da mormao priznati nezavisnost. I ja vam kažem sad, ti pritisci će biti usmereni na to da priznamo nezavisnost Kosova, jer Albanci od Srbije ništa drugo - rekao je on i poručio da je Srbija suverena zemlja koja želi dobre odnose sa svima, ali da nije naš posao da štitimo interese svetskih sila, već interese Srbije.

Podsetimo, Haradinaj je danas podneo neopozivu ostavku, a kao razlog naveo to što je dobio poziv Specijalnog suda kao osumnjičeni.

On je na kraju sednice Vlade Kosova saopštio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

Telegraf