HRVATSKI MEDIJI OSULI PALjBU PO PREMIJERU :: Semberija INFO ::

 

HRVATSKI MEDIJI OSULI PALjBU PO PREMIJERU


Foto: Stephanie Lecocq/EPA
Nakon sto su lideri 28 zemalja dogovori prijedlog paketa za vodeće funkcije u Evropskoj uniji, hrvatski mediji primjećuju da među njima nema premijera Andreja Plenkovića, što se tumači kao još jedna blamaža aktuelnog predsjednika hrvatske vlade.
 
Portal Narod podsjeća da je Plenković nizom poteza, od dovođenja korupcijom opterećenog HNS na vlast, preko ratifikacije Istanbulske konvencije i prihvatanja Marakeškog sporazuma, do pokušaja kočenja izgradnje LNG-terminala na Krku, pokazao da svom karijerizmu podređuje interese stranke.

Dodaje se da su mediji upravo Plenkovića spominjali u kontekstu izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona da su za neuspjeh pregovora krivi pojedini lideri iz redova evropskih narodnjaka koji svoje lične ambicije stavljaju ispred opšteg interesa, prenio je Euroactiv.eu.

– Naš kredibilitet je duboko narušen. Taj je neuspjeh ukorenjen je u podjelama i ponekad povezan s ličnim ambicijama koje nisu imale razloga da budu na stolu – rekao je Makron, a mediji su prenijeli da je ta izjava bila usmjerena upravo na Plenkovića.

To je u Hratskoj protumačeno da je Plenković na sastanku iza zatvorenih vrata oponirao i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Makronu, koji su se zalagali za socijaldemokratu Timermansa kao predsjednika Evropske komisije.

Večernji list je, međutim, pozivajući se na izvore bliske Plenkoviću, to demantovao.

Neimenovani izvori bliski Plenkoviću rekli su da je istina da se premijer žestoko bori, ali da nije istina da se bori za sebe i lične interese.

Tumačeći to kao još jedan u nizu Plenkovićevih neuspjeha, portal Narod podsjeća na los izborni rezultat Plenkovićevog HDZ od samo 22,72 odsto na evropskim izborima, što je, kako kažu, podstaklo jačanje nezadovoljstva unutar te stranke trenutnim nezadovoljstvom.

Inače, dogovor o izboru lidera EU obilježila je i plemika Plenkovića sa predsjedničkim kandidatom i nekada premijerom Zoranom Milanovićem, koji je na svom Fejsbuk profilu takođe poručio aktuelnom premijeru da ne treba da zaboravi da u Briselu zastpa prije svega interese Hrvatske.

Milanović je Plenković zamjerio sa zastupa više interese EPP, a ne Hrvatske, na šta mu je premijer odgovorio da bi mu bilo “bolje da ćuti”, jer ne zna šta se u Briselu zbiva.

Milanović je potom Plenkovića nazvao “dedramatizatorom” i pnovo mu poručio tokom, kako je rekao, tih bijesanih briselskih noći, uz silnu brigu za evropske narodnjake i svoje privatne poslove, pronađe malo vremena i za Hrvatsku.

– Ako nas se sjeti, sjeti, ako ne – nikome ništa. I dalje mu želim da se izbori za mjesto predsjednika Evropske komisije. Pozdrav iz Hrvatske – poručio je Milanović parafraziravši legendarnu scenu iz filma Balkanski špijun.

Glavni HDZ-ov analitičar Robert Kopal priznao je da su nezadovoljni.
– Rezultat od četiri mandata nije zadovoljavajući, očekivali smo više. Ja kao šef kampanje jesam dio odgovornosti – rekao je nakon izbora.

I bivši evroparlamentarac i šef hrvatske diplomatije, Davor Ivo Štir je takođe bio jasan po ovome pitanju.
– HDZ je doživio neuspjeh, biračko se tijelo podijelilo, puno tradicionalnih birača izašlo je na izbore, ali nije glasalo za HDZ. Stranku i biračko tijelo potrebno je ujediniti, to je moja misija i u tome ću uspjeti – rekao je ranije Štir, ne isključujući mogućnost da će se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima.
 
Tanjug