Orban napao Hrvatsku: "Oteli su nam more" :: Semberija INFO ::

 

Orban napao Hrvatsku: "Oteli su nam more"


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče se sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Povod je mađarsko protivljenje zajedničkom embargu Unije na rusku naftu.
Fon der Lajen je nakon sastanka rekla da je ostvaren napredak i da su razjašnjena neka pitanja s Orbanom.
"Napredovali smo, ali još ima posla", dodala je, što zapravo znači da još uvijek nije postignut nikakav konkretan dogovor s Mađarskom.

Ta zemlja svoj pristanak na šesti evropski paket sankcija Moskvi garantuje da će imati osiguranu nabavku energenata ako se uvede embargo na kupovinu ruske nafte.

Orban: Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku

Kako je pojasnio jedan evropski diplomata za Frans Pres, Mađarska bi za sigurno snabdijevanje naftom trebala da ima novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži garancije da će se Zagreb angažovati na izgradnji te infrastrukture, kao i garancije o evropskim finansijskim sredstvima.

Ali čini se da je upravo to što Hrvatska ima more, koje joj omogućava pravac za alternativnu naftu, izvor frustracije za Orbana. Barem se tako može iščitati iz izjave koju je dao prošle sedmice. U toj je izjavi implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj.

"Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", rekao je Orban u radijskom intervjuu, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekad bila pod Ugarskom, prenosi Politico.

Mađarska najveći protivnik zajedničkog EU embarga na rusku naftu

Podsjetimo, svih 27 članica mora biti jednoglasno da bi se sankcije uvele. U predlogu sankcija navode se određena izuzeća, ali i Slovačka i Mađarska ih smatraju nedovoljnim.

Mađarska je zemlja koja se najžešće protivi evropskom embargu na rusku naftu i već je zatražila za sebe odlaganje na pet godina.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je u ponedeljak uveče da Mađarska ne može da prihvati predloženi paket evropskih sankcija Rusiji dok se njeni strahovi ne riješe.

Premijer Orban ranije je rekao da bi prijedlog Komisije imao učinak "atomske bombe za Mađarsku".

"Uništio bi našu stabilno energetsko snabdijevanje", dodao je, prenosi B92.


​Glas Srpske