Učesnici samita Pokreta nesvrstanih stigli u Beograd, Vučić: Dan za ponos Srbije :: Semberija INFO ::

 

Učesnici samita Pokreta nesvrstanih stigli u Beograd, Vučić: Dan za ponos Srbije


BEOGRAD - Delegacije učesnika komemorativnog Samita Pokreta nesvrstanih koji se održava sutra i prekosutra, a među kojima je i sin nekadašnjeg predsjednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta Gamala Nasera, stigle su danas na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Među delegacijama su ministri spoljnih poslova Sudana i Palestine, Marjam Almahadi i Riald Malki, asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Libije Mohamed Isa, pomoćnik ministra spoljnih poslova Arapske lige Ahmed Khatabi, ambasador pri UN Kube Pedro Kvesta.

Takođe, u Beograd su stigli i zamjenik ministra spoljnih poslova Tadžikistana Husejin Mahmurad, prvi zamjenik ministra spoljnih polsova Uzbekistana Farhad Arziev, kao i generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Singapura Li Long.

Na aerodromu ih je dočekao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.

Zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača učestvovaće na komemorativnom skupu u Beogradu, kojim se obilježava 60 godina od osnivanja Pokreta i prve konferencije.

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, a oko 45 njih predvodiće minisitri spoljnih poslova.

U Beogradu, na najvećem multilateralnom skupu u Evropi ove godine, očekuje se i učešće nekoliko predsjednika i premijera.

Domaćini Samita, koji će u ponedjeljak i utorak biti održani na Sajmu, su Srbija i Azerbejdžan, a Beograd svoje goste dočekuje, kao i prije šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu vidjeti duž auto-puta, ali i u centru grada.

Vučić poželio dobrodošlicu nesvrstanim zemljama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je uputio poruku povodom velikog skupa koji se održava u Beogradu povodom 60. godišnjice pokreta nesvrstanih.

"Kišni dan u Beogradu, ali dan za ponos Srbije. Pre 60 godina nesvrstani su se okupili u Beogradu, danas je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta. Srećan sam što se nalazim na čelu Srbije koja je mogla i imala snage da organizuje ovako veličanstven skup", kazao je predsjednik Vučić u snimku objavljenom na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Predsjednik je potom poželio dobrodošlicu predstavnicima nestvrstanih zemalja.

Naserov sin: Čast je učestvovati na konferenciji Pokreta

Abdelhakim Gamal Abdel Naser, sin prvog egipatskog predsjednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera, istakao je danas da je velika čast za njega što ima priliku da učestvuje na komemorativnom skupu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta koji će se održati sutra i prekosutra u Beogradu.

"Veliko je zadovoljstvo za mene što sam danas ovdje, Jugoslavija je moj drugi dom. Velika je čast što ću prisustvovati konferenciji Pokreta nesvrstanih na čijoj prvoj konferenciji je bio moj otac prije 60 godina", kazao je Tanjugu Abdelhakim Gamal Abdel Naser po dolasku na aerodrom Nikola Tesla.

Kako kaže, velika mu je čast da prisustvuje konferenciji upravo u trenutku kada se mnoge zemlje u svijetu suočavaju sa različitim problemima.

On je, takođe, ukazao na značaj koji Pokret nesvrstanih ima za afričke zemlje.


​Tanjug / Nezavisne