Vučić: Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom? :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom?


BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas, povodom nedavno usvojene Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, da su sve što su uradili uradili protiv vitalnog interesa srpskog naroda, stavljajući mu tako žig genocida.

Vučić je kazao da u posljednjih godinu i po svakoga dana sluša optužbe kako se Srbija nekome miješa u unutrašnje odnose.

-Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori? Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom? Što se oni mešaju u nečije tuđe odnose? Ko smo mi da danas arbitriramo između Turske i Jermenije, ili Nemaca i kog god hoćete napadnutog naroda u Drugom svetskom radu - upitao je on.

Vučić je kazao da je skupština Crne Gore sve što je uradila uradila protiv vitalnog interesa srpskog naroda.

-Reagovali smo mirno, nijednu uvredljivu reč nismo upitili. Daleko im lepa kuća. Mene zanima da našem narodu, a ja sam predsednik Sbrije u kojoj živi najveći broj Srba, posebno onom u regionu kažem da podigne glavu.

Kazao je da je neko imao nameru da ih žigoše, sve govoreći da to ne želi da uradi, da je u pojedincima, iako nisu naveli njihova imena. Namerno ste želeli da stigmu ostavite celom narodu - naglasio je on.

Vučić je kazao da zna druge stvari koje im smetaju.

-Kada sam postao predsednik vlade Srbije odnos u apsolutnim brojevima BDP-a bio je 7,5 prema 1, danas je više od 13:1, na kraju godine biće 14:1. Razumem svu nervozu kod bivših, sadašnjih vlastodržaca, jer rezultati su ti koji govore sve - nagalsio je on. Vučić je rekao da im želi da se što pre vrate na put bolje ekonomije, a da je Srbija spremna da razgovara.

- Samo nemojte da pričate mnogo o prijateljstvu i bratstvu. Sve smo razumeli. Ne pada nam na pamet niti nam bilo šta treba od vas, koji ste na takav način, da niko ništa nije tražio, sem poneko u nekoj ambasadi, da uradite Srbiji, a da o tome nikoga ni ne obavestite, ne pokušate da kažete da je reč o pojedincima, pa bi rekli gde su oni u opštem aktu -objasnio je on.

Vučić je kazao neka nastave svoj posao, a što se Srbije tiče ona će nastaviti svoj, da brani svoj narod, da još snažnije pomaže naše kulturne institucije u Crnoj Gori, da podstiče Srbe da čuvaju svoj srpski jezik i ćirilično pismo.

-Nekoga da ugrožavamo nećemo, ali neću da dozvolim onima koji svakoga dana ugrožavaju Srbiju da to čine. Sit sam tih besmislenih izvinjenja i pravdanja koje su predstavnici srpske države činili svaki put kao tobož dobre volje, prema onima koji nisu imali tu dobru volju. Napadajte Sbriju, mešajte se u naše unutrašnje stvari, sve činite, mi ćemo da ćutimo i radimo. A na kraju verujem da će biti onih koji žele suštinsko bliske odnose i sa tim ljudima ćemo raditi više - poručio je on.

Ukazao je da u Srbiji postoje ljudi koji žele da se dodvore ambasadorima, ali oni idu dosežu samo do nivoa drugog sekretara, te dodao da postoje i Crnogorci po nacionalnosti koji se iz razumljivih razloga  pridružuju optužbama na račun srpskog naroda poput Borovića i drugih.

Tanjug / Glas Srpske