VUČIĆ: SLIJEDI TEŽAK PERIOD I ZBOG KOSMETA I REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

VUČIĆ: SLIJEDI TEŽAK PERIOD I ZBOG KOSMETA I REPUBLIKE SRPSKE


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je večeras da Srbiju očekuje težak period zbog Kosova i Metohije i Republike Srpske, ali i izazov da se očuva pozicija zemlje koja ima najbrži ekonomski rast.

- Veoma je važno da razumijemo težinu pozicije u kojoj se nalazimo poslije promjene u administraciji SAD. Može se očekivati takozvani zajednički ili koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahtjeve, kako Amerikanci neskriveno kažu, o priznanju Kosova - izjavio je Vučić.

On smatra da u tom smislu treba posmatrati i sve pritiske koji će postojati oko pokušaja ukidanja nadležnosti Republici Srpskoj i pravljenja "funkcionalne BiH".

Vučić je naveo da "u svakom slučaju", tome treba dodati cio regionalni kontekst.

- Nije jednostavno da sačuvate poziciju zemlje koja najbrže ekonomski raste, a samo ekonomski je valjda i važno. Sa povećanom ekonomskom i svakom drugom moći, od vojnog do kulturnog nivoa, svi drugi će gledati da Srbiju proglašavaju za nekoga ko narušava ravnopravnost i bićemo izloženi raznim neistinama i kampanjama - rekao je Vučić, koji je predsjednik Srpske napredne stranke, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva
 
(SRNA)