Počelo glasanje za izbor 46. patrijarha SPC :: Semberija INFO ::

 

Počelo glasanje za izbor 46. patrijarha SPC


BEOGRAD - U kripti Hrama Svetog Save počelo je glasanje za izbor 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), saznaje Tanjug.

​U kripti Hrama u toku je sjednica Svetog arhijerejskog sabora za izbor novog patrijarha kojoj prisustvuje 36 od ukupno 39 episkopa.

Zasjedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve predsjedava episkop sremski Vasilije, umjesto episkopa šabačkog Lavrentija, koji je juče hospitalizovan.

Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej upokojio se 20. novembra u Beogradu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije virusa korona i pogodnijih uslova za sprovođenje zaštitnih mjera u tom prostoru.

Kandidat za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja SPC koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Prema proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vrojeme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika.

Poslije izbora tri kandidata njihova imena se stavljaju u Jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah koji je izabran za to jer se smatra da je veliki duhovnik, a ovog puta apostolskim žrebom patrijarha će izabrati arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac, eparhija Braničevska.

Glas Srpske