Izbor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve 18. februara: Arhimandrit Jovan izvlači kovertu? :: Semberija INFO ::

 

Izbor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve 18. februara: Arhimandrit Jovan izvlači kovertu?


Sjednica Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve na kojoj će biti izabran novi patrijarh srpski biće održana u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, odlučio je Sveti arhijerejski sinod kojim je predsjedavao mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Da se izbor crkvenog poglavara prvi put u novijoj istoriji bira van sjedišta SPC - Patrijaršijskog dvora - donijeta je zbog epidemioloških mjera. 

- Kripta je dovoljno prostrana i opremljena da u njoj može efikasno da se održi saborska sjednica. Riječ je o bogoslužbenom prostoru, pa će na istom mjestu biti služen i priziv Svetog duha. U kripti počiva i patrijarh Irinej, pa i ta činjenica daje određenu simboliku,’’ kažu u Patrijaršiji.

Sinod će na izborni sabor najvjerovatnije pozvati arhimandrita Jovana Radosavljevića, jednog od najstarijih i najuglednijih monaha SPC. On će biti zadužen da, shodno tradiciji, između tri koverte kandidata sa najviše glasova izvuče ime novog patrijarha. ,,Apostolski žrijeb" sastavni je dio procedure izbora crkvenog poglavara koji predviđa Ustav SPC.

Izborni sabor SPC zakazan je za 18. februar. Novi patrijarh mogao da bude izabran istog dana. Sastavni dio procedure je i ustoličenje novog poglavara u Sabornoj crkvi u Beogradu koje bi moglo da se održi već 21. februara.

Arhimandrit Jovan se smatra jednim od najvećih duhovnika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a bio je prijatelj i ispovijednik patrijarha Pavla i Irineja. Bio je i učenik vladike Nikolaja Velimirovića.

- Riječ je o istinskom Božijem čovjeku koji je cijeli svoj život predao Jevanđelju i čuvanju uspomene na Svetog vladiku Nikolaja Velimirovića. Potiče iz Lelića, sela koje je dalo dvojicu svetitelja i trojicu episkopa srpske crkve. U svakom pogledu je ličnost dostojna da izvuče ime novog poglavara SPC,’’ kazao je protojerej-stavrofor Mirko Životić iz eparhije šabačke.

​Semberija info / Agencije