Vučić: Od Stefana Nemanje Srbi su državotvorni narod :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Od Stefana Nemanje Srbi su državotvorni narod


BEOGRAD - Do Stefana Nemanje bili smo pleme, od Nemanje do danas smo državotvorni narod, poručio je večeras predsjednik Aleksandar Vučić i istakao da je spomenik Stefanu Nemanji, spomenik velikom županu, ali i Srbiji.

Vučić je rekao da smo se u prethodnom periodu trudili da Srbiju podignemo iz pepela, da obnovimo i izgradimo pruge, puteve, bolnice, škole, ali i da pokušamo da vratimo vjeru u sebe, u mogućnosti i snagu srpske države.


Savski trg, na kojem se nalazi spomenik, naveo je, mjesto je koje je izazivalo stid, neuređeno, prljavo, na sramotu ne samo grada, već i cijele Srbije, sada je potpuno drugačiji.

"Večeras sam posebno srećan, jer ovde, gde stojimo, iznad, nalazi se i Hram posvećen Nemanjinom trećem sinu, velikom Svetom Savi. Kako danas otkrivamo spomenik, tako smo uspeli da za kratko vreme izgradimo i oslikamo mozaik u najvećem pravoslavnom hramu. Tako ćemo obnoviti i Hilandar", rekao je Vučić.

Uspjeli smo ono najvažnije - ekonomski zemlju da oporavimo, nacionalno da odbranimo, duhovno da povratimo i uzdignemo.

"Imali su Srbi Vojislavljeviće, Vukanoviće, Vlastimiroviće, župane i kraljeve, svece, pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu ili samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi podario, ali podarivši oboijicu, podario je Srbiji jaku i prvi put centralizovanu državu, suvereni prostor između istoka i zapada", poručio je Vučić.

Istakao je da Nemanja u rukama drži mač i Hiladnarsku povelju.

"Do Nemanje smo bili pleme, od njega do danas državotvorni narod. Zato drži mač, kojim je pravio i gradio, zatim čuvao i štitio. Do Nemanje smo bili kultura oponašanja i prevođenja, od njega kultura kreacije, hraniteljstva i pisanja, a to simbolizuje Hilandarska povelja", rekao je Vučić.

​Tanjug / Glas Srpske