DANAS U SRBIJU STIŽU KINESKE VAKCINE :: Semberija INFO ::

 

DANAS U SRBIJU STIŽU KINESKE VAKCINE


U nedjelju ili ponedeljak počinje vakcinacija zdravstvenih i prosvjetnih radnika i kineskom vakcinom protiv korona virusa kompanije Sinofarm, koja danas stiže u Srbiju.
 
Prve količine kineske vakcine stižu u Srbiju, a već od nedjelje planirano je vakcinisanje zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti. Očekuje se da Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) brzo izda dozvolu za upotrebu te vakcine. Ministarstvo zdravlja naložilo je Ministarstvu prosvete da juče u 14 sati pošalje spisak zainteresovanih prosvjetnih radnika na fakultetima i u srednjim školama koji bi da se vakcinišu kineskom vakcinom. Od nedjelje bi kinesko cjepivo trebalo da prime i zdravstveni radnici koji su se izjasnili za Sinofarmovu vakcinu – kazao je izvor Kurira i dodao da su prosvjetari s fakulteta i iz srednjih škola prioritet u odnosu na one zaposlene u osnovnim školama, kako i stoji u planu vakcinacije, jer je među osnovcima transmisija virusa manja.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za RTS da jedna trećina prijavljenih građana želi bilo koju vakcinu, 38 odsto je zainteresovano za Sputnjik, a 31 procenat za Fajzerovu, a istakla je i da su kineske vakcine Sinofarma izuzetno kvalitetne.
 
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković juče je na konferenciji za novinare kriznog štaba potvrdio da stiže kontingent kineske vakcine.
 
– U ALIMS je već počela procedura da li kineska vakcina zadovoljava sve naše standarde, a ukoliko se izda potvrda kvaliteta, možda ćemo krenuti već u nedjelju ili ponedeljak s vakcinacijom građana koji su izabrali kinesku vakcinu. Mislim da ćemo imati sasvim dovoljno vakcina za sve kako bismo stekli što veći imunitet – kazao je dr Gojković i dodao da i novinari zbog posla spadaju u rizičnu grupu, i da se o tome razgovara, dok je epidemiolog dr Predrag Kon kazao da su sve vakcine koje odobri ALIMS dobre.
 
Penzionisani epidemiolog dr Radmilo Petrović rekao je da će on primiti kinesku vakcinu.
 
– Meni je ta vakcina koju su proizveli Kinezi najsimpatičnija jer je to vakcina proizvedena na klasičan, uobičajen način, od umrtvljenog virusa, zato je u narodu i zovu „mrtva“ ili, stručno, inaktivisana vakcina – objasnio je dr Petrović i naglasio da se ona daje u dvije doze, s razmakom od tri ili četiri nedjelje, i da stvara siguran imunitet, a bez ikakve neželjene pojave.
 
(SrpskaInfo)