Tomljenović: Rupe u zemlji nakon potresa opasnost su za stanovništvo :: Semberija INFO ::

 

Tomljenović: Rupe u zemlji nakon potresa opasnost su za stanovništvo


ZAGREB - Rupe koje su se nakon zemljotresa u centralnoj Hrvatskoj pojavile u zemlji, posebno na području sela Močenčani, predstavljaju veliku opasnost za tamošnje stanovništvo, rekao je danas geotektoničar Bruno Tomljenović sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu.

Tomljenović je za HTV rekao da su tokom boravka na terenu, tražeći koseizmičke deformacije na površini, uočili na području sela Mečenčani izrazitu pojavu koja je, kako kaže, velika geološka opasnost za tamošnje stanovnike, jer njihove kuće nisu u toj mjeri stradale u potresu.



Većina stanovnika tog sela još živi u svojim kućama, ali su se pojavile rupe zbog specifične geološke građe tog područja, rekao je Tomljenović, koji se, inače, bavi proučavanjem Zemljine kore i procesa koji se na njoj dešavaju.

Naveo je da se može i dalje očekivati pojava takvih rupa, uz upozorenje da bi bilo posebno opasno ukoliko bi se rupe pojavile ispod kuća.

Događa se i pomjeranje tla, za koje je Tomljenović rekao da je očekivana nuspojava.

Objasnio je da se prije nego što se dogode potresi u krajevima poput Japana i Kalifornije geodetskim mjerenjima često zabilježe pomaci koji su u suprotnom smijeru od onih koji će se naknadno dogoditi zbog potresa.

"Zemljina kora donekle se ponaša kao elastično tijelo, a u trenutku prelaska granice elastičnosti pokreti su suprotni", dodao je Tomljenović, što je takođe uobičajeno i očekivano.

Tvrdi da to ne treba dramatizovati, jer se, kaže, neće ništa bitno dogoditi za taj kraj koji se sa ovom serijom zemljotresa sa jedne strane prostranstva ulegao za 30-ak cm, a s druge izdigao za 20 cm.

Veruje da će se to na neki način postupno opet dovesti u neki položaj koji je bio prije rasjedanja tla.

Tanjug / Nezavisne