POTPISAN UGOVOR ZA FINANSIRANjE IZGRADNjE AUTO-PUTA NIŠ-MERDARE :: Semberija INFO ::

 

POTPISAN UGOVOR ZA FINANSIRANjE IZGRADNjE AUTO-PUTA NIŠ-MERDARE


Foto: D. Goll / Tanjug
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za Zapadni Balkan Žužana Hargitai potpisali su danas ugovor za finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Merdare, dionica do Pločnika.

Osim ovog, predstavnici EBRD-a i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i direktor Javnog preduzeća "Koridori Srbije" Aleksandar Antić potpisali su i ugovor o projektu izgradnje tog dijela auto-puta.

Ukupna vrijednost projekta je 225 miliona evra, od čega EBRD današnjim sporazumom obezbjeđuje 85 miliona evra, Evropska investiciona banka 100 miliona, a preostalih 40,6 miliona evra u vidu donacije obezbjeđuje Evropska unija, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Mali je istakao da su ovi sporazumi korak bliže realizaciji izgradnje Auto-puta mira od Niša ka Merdarama, i ka Prištini, čiji se početak izgradnje očekuje sredinom naredne godine.

- Ovaj projekat je za nas veoma važan iz dva razloga. Prvi razlog je što je ovo dio Vašingtonskog sporazuma koji smo potpisali prije dva mjeseca, a drugi je činjenica da će ovaj auto-put doprinijeti regionalnom razvoju, bržem protoku roba, ljudi, ali i bezbjednijem saobraćaju. Sve to zajedno će dalje unaprijediti ekonomsku povezanost i ekonomski razvoj cijelog regiona - rekao je Mali.

On je naveo da se projekat izgradnje ovog auto-uta uklapa u plan Srbija 2025, čijom implementacijom će u narednih pet godina u infrastrukturu biti investirano preko 14 milijardi evra.

Momirović je ocijenio da će ovaj projekat Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

Regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai izjavila je da će EBRD i dalje sarađivati sa Vladom Srbije kako bi pomogli finansiranju ostalih dijelova ovog auto-puta, ali i svih drugih ključnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.
 
(SRNA)