Vjernici odaju poslednju poštu patrijarhu, ruski mitropolit na sahrani :: Semberija INFO ::

 

Vjernici odaju poslednju poštu patrijarhu, ruski mitropolit na sahrani


BEOGRAD - Ispred Hrama svetog Save na Vračaru vjernici od rano jutros dolaze da odaju posljednju poštu patrijarhu Irineju strpljivo čekajući da dođe red na njih da uđu u sam hram. Tu su i vladike Srpske pravoslavne crkve, monaštvo, drugi sveštenici, pripadnici Vojske….

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vjernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vjernika.

Tokom cijele noći Hram svetog Save, u kojem je izloženo tijelo preminulog patrijarha bio je otvoren i vjernici su mogli da uđu i da odaju poštu patrijarhu Irineju.

Sahrani patrijarha srpskog Irineja danas u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev).

Mitropolit Ilarion, koji je i predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, učestvuje i u zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

Mitropolit Ilarion doputovao je juče u Beograd, a visokog gosta na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop niški Arsenije, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Prije nego što je služio pomen kod odra patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save na Vračaru, mitropolit Ilarion se susreo u Patrijaršiji sa predsjedavajućim Svetog arhijerejskog sinoda SPC mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

​Srna / Glas Srpske