POSLANICI IZGLASALI UVOĐENjE NOVČANIH KAZNI ZA KRŠENjE MJERA :: Semberija INFO ::

 

POSLANICI IZGLASALI UVOĐENjE NOVČANIH KAZNI ZA KRŠENjE MJERA


Skupština Srbije usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti.

Zakon će stupiti na snagu kada bude objavljen u Službenom glasniku, a po odluci poslanika zakon može stupiti u kraćem roku od 8 dana od od objavljivanja ukoliko to bude potrebno.

Ranije u toku dana predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da na izmjene i dopune zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nije stigao nijedan amandman.

Novi zakon koji predviđa uvođenje ličnih mjera zaštite i pojačanu odgovornost građana u borbi protiv virusa korona.

Kazne za nenošenje maski u zatvorenom prostoru uskoro će pisati i komunalni milicajci i to na licu mjesta. Novčana kazna za ovaj prekršaj biće 5.000 dinara.

Izmjenama i dopunama zakona o zaraznim bolestima koje je obrazložio ministar zdravlja Zlatibor Lončar uvode se novčane kazne za kršenje protivepidemijskih mjera.

Prema novim propisima, sa 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava mjera lične zaštite od infekcije.

Predviđena je kazna od 30.000 dinara ako lice odgovorno za primjenu lične zaštite od infekcije ne obezbijedi neposrednu primjenu tih mera.

Kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primjene mjera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primjenu tih mjera, a sa 150.000 dinara kazniće se za taj prekršaj preduzetnik, a odgovorno lice sa 50.000 dinara.

Prema riječima ministra, izmjenama zakona se uobličava pravni okvir za mjere i procedure, u kojem će se u narednom periodu bolje držati pod kontrolom epidemija i spriječiti veće negativne posljedice.

(RTS)