SAHRANjEN MITROPOLIT AMFILOHIJE :: Semberija INFO ::

 

SAHRANjEN MITROPOLIT AMFILOHIJE


Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici. Prethodno je kovčeg s tijelom mitropolita Amfilohija pronesen u molitvenom hodu oko Sabornog hrama u Podgorici kada su počela da zvone crkvena zvona. Nakon toga kovčeg je prenesen u kriptu Sabornog hrama.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej istakao je da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio u vrhu srpskog bogoslovlja ovog vremena i da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji. Srpski patrijarh je u obraćanju pored zemnih ostataka mitropolita Amilohija naglasio da je blaženopočivši mitropolit dolaskom na dužnost dočekao narod otuđen od vjere i prazne manastire bez monaštva. 

- Uz Božiju pomoć krčio je korov na njivi Gospodnjoj, obnavljajući ono što je napušteno", rekao je patrijarh Irinej nakon što je služio Svetu zaupokojenu liturgiju i opijelo mitropolitu Amfilohiju. On je naglasio da mitropolit Amfilohije svojim upokojenjem ostavlja prazninu, posebno za rješenje problema Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Patrijarh Irinej podsjetio da je ljubav prema Kosovu i Metohiji i namjera da se obnovi kapela na Lovćenu ono što je mitropolit Amfilohije nosio u srcu i kao amanet ostavio za sobom. 

- Ako poredimo vreme i prilike u kome su delali Sveti Petar Cetinjski i mitropolit Amfilohije, primetićemo da su se obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vere", rekao je patrijarh, te podsjetio da je mitropolit Amfilohije bio poštovan u cijelom pravoslavlju, jer pripada plejadi velikih bogoslova.

​Agencije