KARAN: BOŠNjAČKI POKUŠAJI ĆE NAIĆI NA SNAŽAN OTPOR SRBA I HRVATA :: Semberija INFO ::

 

KARAN: BOŠNjAČKI POKUŠAJI ĆE NAIĆI NA SNAŽAN OTPOR SRBA I HRVATA


BEOGRAD - Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je priča bošnjačkih političkih struktura o građanskoj državi samo “magla” i ocijenio da će bošnjački pokušaji da dalje vrše neustavan prenos nadležnosti i oduzmu konstitutivnost naići na snažan politički otpor Srba i Hrvata.

“Da sruše sve demokratske procese i nekome oduzmu pravo konstitutivnog naroda – ne može. Da dalje prenose nadležnosti mimo ustava i Dejtona – ne može. Oni više neće moći, jer će sigurno imati snažan politički i institucionalni otpor i jednog i drugog naroda koji se smatraju ugroženim”, rekao je Karan.

Komentarišući nedavne “zagrebačke pregovore”, on je rekao da rješenja moraju doći unutar BiH, te da problem nije ni u Hrvatskoj, niti u Srbiji, nego u bošnjačkom političkom rukovodstvu, koje misli da će napraviti unitarnu BiH.

“Neće, niti može, jer teoretski ovakva multietnička država ne može da živi u unitarnoj državi... Priča o građanskoj državi je takva magla i demagogija, koja ne samo da ruši BiH, nego je i sa ustavno-pravnog aspekta besmislena. Građanska država ne postoji”, rekao je Karan za RTS.

On je naveo da je Ustav BiH vrlo jasan, odnosno da se ne smije dirnuti u ravnopravnost tri konstitutivna naroda i njihovo pravo da biraju predstavnike koji mogu adekvatno i efektivno da štite njihove interese.

“Da li je demokratija komšićevskog tipa to? Nije. Ona eliminiše cijeli jedan narod, ona je u Predsjedništvu BiH potpuno eliminisala hrvatski narod da zaštite sebe u tom tijelu”, naglasio je Karan, koji je i profesor ustavnog prava.

On je primijetio da se u Federaciji BiH u posljednje vrijeme “utrkuju” da objasne da neko nije dobro preveo tu riječ u Ustavu, jer ne prave razliku između “konstitutivan” i “konstituens”.

“To je začkoljica kojom prije svega bošnjačka strana i SDA kao dominantna bošnjačka politička struktura žele da od predstavnika konstitutivnih naroda predstave i naprave pripadnike naroda”, rekao je Karan.

On je podsjetio da je pojam “pripadnik naroda” bio u bivšoj Jugoslaviji, kada se poštovao takozvani “ključ”.

“Pripadnik naroda je niko sa apsekta konstitutivnog naroda. Kada imate pripadnika, a ne predstavnika naroda, on nije više konstitutiva i ne može da štiti sebe, i to se događa hrvatskom narodu, jer su malobrojni”, rekao je Karan.

On je dodao da Bošnjaci kao brojniji drsko krše taj “treći ključni stub” i pretvaraju BiH u unitarnu i polako izvlače elemente federalizma.

“Priča o građanskoj državi je samo plašt za klasičnu dominaciju i majorizaciju”, smatra Karan.

Karan je rekao da je jedino dobro što su zagrebački pregovori potpuno “ogolili stvar” i da se sada se bošnjačka strana i ne libi da kaže da krši Dejton.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik razgovarao je 16. septembra u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.
 
(SRNA)