CRNA GORA: VERIFIKOVANI MANDATI, PODRŠKA ZA IZBOR BEČIĆA I KRIVOKAPIĆA :: Semberija INFO ::

 

CRNA GORA: VERIFIKOVANI MANDATI, PODRŠKA ZA IZBOR BEČIĆA I KRIVOKAPIĆA


Foto: PRINTSCREEN
U Podgorici u toku konstitutivna sjednica 27. saziva Skupštine Crne Gore, poslije izbora na kojima su najviše mandata osvojile tri, do tada opozicione koalicije: "Za budućnost Crne Gore - 27, koalicija "Mir je naša nacija"

- 10 mandata i koalicija "Crno na bijelo" - 4 mandata, što ukupno čini 41 mandat. Verifikovani su mandati 81 poslanika. DF i Abazović - podrška za izbor Bečića i Krivokapića.

Intoniranjem državne himne u parlamentu je počela konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsjednik. Dio poslanika DF-a nije prisustvovao intoniranju himne, prenosi RTCG. 

Na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati 81 poslanika. Na sjednici, može, ali i ne mora biti izabran predsjednik Skupštine Crne Gore, prenose Vijesti. 

Sjednicom predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomaže mu najmlađi Maksim Vučinić. 

Lekić je rekao da će vrijeme pokazati šta je donijela pobjeda opozicije 30. avgusta i naveo da neće biti revanšizma. 

Poslanik DF-a Milan Knežević poručio je da nova vlast neće dozvoliti neformalnim centrima moći i Željku Ivanoviću da sastavlju vladu.

Knežević je rekao da Ivanović želi da postane nova vlast, da od druge familije postane prva. 

DF podržava Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine


- Mi nećemo izdati, ja ima konstruktivan prijedlog, a to je da DF podržava Aleksu Bečića za predsjednika

Skupštine i Zdravka Krivokapića za mandatara - kazao je Knežević.

On je čestitao građanima, kako je rekao, slobodu.

- Tu slobodu niko neće ugroziti niti će se želje građana naći kao gubitnici - naveo je Knežević i dodao da to posebno neće učiniti poslanici DF-a. 

Abazović: Podrška za izbor Bečića i Krivokapića


Poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović naveo je u Skupštini kako se nada da će ovaj saziv biti efikasiniji od prethodnog.

- Prijedlozi koji su sada saopšteni su apsolutno prihvatljivi za koaliciju "Crno na bijelo". Ja ostajem čovjek od riječi. Ako se zadovolje poslovničke forme možemo pristupiti izboru predjsednika Skupštine Alekse Bečića i da nakon toga da formalizujemo kandidata za mandatara. I neka nam je sretno svima - naveo je Abazović.

Bečić: Pobijedili smo da bismo okrenuli novi list 

- Mi smo pobijedili da bi okrenuli novi list, kazao je Aleksa Bečić (Demokrate). On je naveo da će buduća vlast biti procrnogorsa, prozapadna, proevropska.

Bečić je kazao i da je saglasan i da podržava predloge koje je saopštio Knežević u Skupštini. 

"Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom" 

Izborne rezultate u Skupštini predstavio je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović.

- Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali - poručio je Ivanović.

Konstatovane su i ostavke poslanika Zorana Pažina (DPS) i Stevana Katića (Demokrate).  
U Skupštini su i ombudsman Siniša Bjeković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsjedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković. 

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić izjavio je, uoči konstitutivne sjednice parlamenta, da očekuje od pobjednika parlamentarnih izbora da pokažu odgovornost. 

Usaglašavanje stavova pobjedničkog koalicionog bloka, o formiranju nove vlasti, koja će, poslije 30 godina smijeniti DPS Mila Đukanovića, počelo je odmah poslije izbora, 30. avgusta, ali su jučerašnji pregovori o raspodjeli resora, mandataru nove vlade i predsjednika skupštine, pokazali sve izazove i neophodne kompromise, koji stoje pred koalicionim partnerima. 

Rok za prijedlog mandatara je 30 dana od dana konstituisanja parlamenta. 
 
(RTRS)