DVOJICI GRADONAČELNIKA MJESEC DANA ISTRAŽNOG ZATVORA :: Semberija INFO ::

 

DVOJICI GRADONAČELNIKA MJESEC DANA ISTRAŽNOG ZATVORA


Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Gradonačelnicima Velike Gorice Draženu Barišiću i Nove Gradiške Vinku Grgiću, osumnjičeni u aferi "Janaf" za trgovanje uticajem i primanje mita određen je jednomjesečni istražni zatvor.

​Istražni sudija je poslije ispitivanja odredio Barišiću i Grgiću pritvor zbog mogućeg uticaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela.

Kada je riječ o Barišiću, predloženo je ispitivanje 40 svjedoka, a u slučaju Grgića 19.

S obzirom na to da opasnost od ponavljanja djela znači da mogu biti u istražnom zatvoru dok god su gradonačelnici, Grgić je najavio istražnom sudiji da će uskoro podnijeti ostavku, dok Barišićev branilac kaže da će njegov klijent o tome razmisliti, prenose hrvatski mediji.

Obojica su uhapšena juče nakon što im je Sabor ukinuo imunitet jer je Barišić HDZ-ov, a Grgić SDP-ov saborski zastupnik.

Barišić u toko ispitivanja u Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /Uskok/ u aferi "Janaf" negirao krivicu, a prije njega to je učinio i Grgić.

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je juče jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenih u aferi "Janaf" zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

Uskok je ranije potvrdio da je pokrenuo istragu protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje uticajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te pomaganja u tim nedjelima.

Uz direktora "Janafa" Dragana Kovačevića, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i šef poslovanja kompanije "Elektrocentar Petek", koji je šefu "Janafa" i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova kompanija dobije milionske poslove.

Rukovodstvo policije ranije je saopštilo da je deset osumnjičenih predato ili će biti predato pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela krivičnu prijavu.
 
(SRNA)