Karavan mira putuje po gradovima BiH, domaćin i Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Karavan mira putuje po gradovima BiH, domaćin i Bijeljina


Bijeljina je 13. avgusta bila domaćin Karavana mira, inovativnog interetničkog programa kojim je omogućeno mladima iz 16 lokalnih zajednica iz cijele BiH da posjete Sarajevo, Tuzlu, Bijeljinu, Brčko i Doboj i razgovaraju sa lokalnim aktivistima, ali i ekspertima u oblasti izgradnje mira.

 

Osim Bijeljine, u okviru ovog programa, 20 mladih i perspektivnih aktivista, putujući autobusom, na mapi puta na koji su krenuli iz Sarajeva, prvo su se zaustavili u Tuzli. Iz Tuzle su došli u Bijeljinu, nakon boravka u našem gradu posjetiće još dva grada, Brčko i Doboj, a onda se ponovo vraćaju u Sarajevo.

Kako kažu, putuju kako bi upoznali uspješne aktiviste i nevladine organizacije koje uvode pozitivne društvene, ekološke i ekonomske promjene u svojim lokalnim zajednicama.

 

- Kroz radionice i diskusije mladi će steći nova znanja i radiće na međusobnom razumijevanju i umrežavanju, ali i učiniti mnogo na stvaranju pozitivnih promjena u svojim lokalnim zajednicama, pojašnjava glavna koordinatorka projekta Sabina Skenderović Bukvić istakavši da je cilj ovog projekta da pomogne mladim ljudima da razmišljaju o problemima u društvu i to ne samo da razmišljaju, već da i aktivno rade na njihovom rješavanju.

Teme su aktuelne, poput ekoloških problema, nezaposlenosti i odlaska mladih, a u Bijeljini, gdje ih je u Hotelu ,,Drina“ ugostilo udruženje ,,Siguran korak“, govorilo se i o marginalizovanim grupama.

 - Želja je da mladi ostanu u ovoj državi i aktivno se uključe u izgradnju ljepše države u kojoj mogu svi ostvariti svoje želje, rekla je Sabina Skenderović Bukvić.

Jedna od učesnica karavana je i 23-godišnja Valerija Ereš iz Radišića, mjestašca smještenog nedaleko od Ljubuškog.

- Jako mi je drago što su organizatori okupili ljude  iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, ljude različitih pozadinskih priča i na taj način obogatili sve nas koji učestvujemo u Karavanu mira, kaže Valerija koja u Mostaru studira matematiku i informatiku, a u slobodno vrijeme radi na području digitalnog marketinga.   

Pelka Jović ima 21 godinu, iz Požarnice je, a na Univerzitetu u Tuzli studira specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

- Mislim da mi kao mladi ljudi možemo postići velike promjene kako u svojim lokalnim zajednicama, tako i šire, naglašava Pelka koja se na Karavan mira prijavila kako bi upoznala nove ljude i putovala kroz BiH, jer, kako kaže, voli druženja i putovanja.

Devetnaestogodišnji Mirza Mujčić Jović je iz Gradačca.

- Izazov mi je ovaj karavan, jer nam pruža mogućnost da implementiramo  svoje ideje. Inače, sva moja očekivanja su ispunjena i drago mi je da upoznajem mlade iz različitih dijelova BiH, kaže Mirza.

Karavan mira finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a implementiraju udruženja Big Ben i Centar za razvoj obrazovnih i kulturnih resursa iz Tuzle.

Semberija info