Usvojen Prijedlog zakona o budžetu u prvom čitanju :: Semberija INFO ::

 

Usvojen Prijedlog zakona o budžetu u prvom čitanju


SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je na hitnoj sjednici, u prvom čitanju, usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u ukupnom iznosu od oko 1,8 milijardi KM. Od 14 prisutnih delegata na četvrtoj hitnoj sjednici, za Prijedlog zakona je glasalo 13 delegata, dok je Mladen Bosić /SDS/ bio uzdržan.

Sjednici opravdno ne prisustvuje zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović /HDZ/.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Doma naroda Dušanka Majkić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Komisija jednoglasno podržala principe ovog zakona.

Prema njenim riječima, kašnjenje donošenja ovogodišnjeg budžeta od svih parlamentaraca traži dodatnu odgovornost, posebno u svjetlu održavanja narednih lokalnih izbora i aktuelne situacije i uvezi sa epidemijom virusa korona u BiH.

Delegat Denis Bećirović /SDP/ iznio je niz primjedbi na račun Prijedloga budžeta za koji smatra da nije razvojni i da je restriktivan prema oblastima bezbjednosti, odbrane, povratka.

On nije propustio priliku da i ovaj put negativno govori o politici zvaničnog Beograda, jer mu smeta finansiranje oružanih snaga u Srbiji.

Majkićeva je oštro replicirala Bećiroviću na nedosljednosti u svojim stavovima, i konstantno uvredljivim tonovima prema Srbiji i srpskom narodu u cjelini.

Šef Kluba delegata bošnjačkog naroda Asim Sarajlić /SDA/ pozvao je delegate da se vrate na diskusiju o ovoj temi u skladu sa Poslovnikom.

Delegat Mladen Bosić /SDS/ najavio je da neće glasati za budžet radi "poštivanje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske".

On smatra da političari u BiH u prvi plan stavljaju vlastite, a ne društvene interese što je "pokazao i proces kreiranja i usvajanja ovogodišnjeg budžeta institucija BiH".

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić najavio je da će amandmanska faza u donošenju Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH za 2020. godinu biti održana nakon dvočasovne pauze.

Prema njegovim riječima, 5. hitna sjednica trebalo bi da počne u 15.00 časova.


 izvještaj o finansijskoj reviziji institucija ide na usaglašavanje


Dom naroda Parlamentrane skupštine BiH uputio je na usaglašavanje izvještaj o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2018. godinu, prema kojem su četiri institucije imale izvršenje budžeta 347 miliona, što je više od jedne trećine Budžeta BiH. Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić, koja je i predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet, tokom rasprave je pojasnila da su te četiri institucije Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara, Služba za poslove sa strancima i Institut za akreditovanje, te da su dobile mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje.

U izvještaju je obuhvaćeno 12 institucija koje su dobile pozitivno mišljenje, 55 institucija koje su dobile pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, te dvije institucije koje su dobile mišljenje sa rezervom.

Entitetske većine nije bilo ni za Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2017. godinu, koji je proslijeđen na usaglašavanje.

Majkićeva je tokom rasprave rekla da izvještaji zbog zastarjelosti nisu prošli cijelu proceduru.

Ona je istakla da su institucije BiH za 2017. godinu dobile 573 preporuke, a godinu ranije 544 preporuke.

"Preporuke se samo povećavaju. Svi dobiju stav da treba preurediti, ali niko ništa. Sada imamo institucija na čijem čelu su ljudi koji su odavno trebali otići sa tih mjesta", rekla je Majkićeva.

Podnosilac izvještaja je Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Delegat Marina Pendeš /HDZ/ rekla je da će insistirati na tome da su primjedbe sistemske, te da to treba promijeniti.

"Insistiraću na tome, jer Ministarstvo odbrane i Ministarstvo inostranih poslova i ostale institucije ne mogu imati iste probleme", rekla je Pendeševa.

Zbog nedostatka entitetske većine na usaglašavanje je proslijeđen i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2019. godinu u kojem je navedeno da je nominalni bruto društveni proizvod prošle godine iznosio 34,852 milijarde KM.

Na usaglašavanje je proslijeđen i izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH u 2019. godini, koji je rađen za 2018. godinu.

Prema izvještaju, Kancelarija je u prošloj godini izvršila finansijsku reviziju za 2018. godinu u 74 institucije, od čega je za dvije institucije dala mišljenje s rezervom na usklađenost poslovanja sa zakonima i propisom, za četiri mišljenje s rezervom za skretanje pažnje.

Kancelarija je dala i 55 pozitivinih mišljenja, dok je ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2018. godinu iznosilo 935.014.410 KM, navodi se u izvještaju.

Dom je na usaglašavanje uputio i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje troškovima prevoza u institucijama BiH".

Prema izvještaju u 2018. godini, najviše novca na ime troškova prevoza potrošeno je u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara, i to 14.566.640 KM.

Ukupni troškovi prevoza za pet institucija čiji troškovi naknada za prevoz iznose 63,5 odsto od ukupnih troškova institucija BiH za ove namjene u 2018. godini iznose 18.748.999 KM.

U izvještaju je navedeno da su se, nakon primjene novog modela obračunavanja naknada za prevoz kojim je bilo predviđeno da uštede budu 700.000 KM, troškovi prevoza povećali, te da je kontrolama prijavljenih kilometraža uočeno odstupanje i više od 100 kilometara mjesečno za iste relacije.

Kancelarija za reviziju institucija BiH, koja je podnosilac izvještaja, ustanovila je da se troškovima prevoza u institucijama BiH ne upravlja u potpunosti na ekonomičan i efikasan način.

Na nivou institucija BiH nije uspostavljen jednobrazan i transparentan postupak ostvarivanja prava na naknadu troškova prevoza zaposlenih u institucijama, navodi se u izvještaju.

Komisija za finansije i budžet ovog doma juče je dala negativno mišljenje za izvještaj.


branislava milekić imenovana za člana derk-a


Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su danas imenovanje Branislave Milekić za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju /DERK/ iz Republike Srpske. Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2019. godinu nije prihvaćen i biće upućen na usaglašavanje jer nije dobio podršku delegata iz Republike Srpske, koji su bili uzdržani.

Zbog izostanka entitetske većine podršku nije dobio ni Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2020. godinu, kao ni Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2019. godinu, te Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2019.

Istu sudbinu doživjeli su i Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2019. godini, dok je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2019. godinu usvojen.

Cpecijalni izvještaj o pravu na slobodu mirnog okupljanja nije dobio entitetsku većinu Doma naroda, kao ni specijalni izvještaj o iskustvima u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, te Univerzalni periodični pregled, treći ciklus.

Izvještaji o radu zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za 2018. godinu dobili su podršku Doma naroda.

Delegat Dušanka Majkić /SNSD/ interesovala se zašto nema izvještaja Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj.

Usvojen je i Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Izvještaj o pitanjima primjene Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH za 2018. godinu i Izvještaj o pitanjima primjene Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH za 2019. godinu, primljeni su na znanje.

Dom naroda dao je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2018. godinu između BiH, koju zastupa Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara i EU, koju zastupa Evropska komisija.

Sporazum je potpisan 9. decembra prošle godine u Sarajevu i 10. decembra u Briselu, a ukupni troškovi ovog programa su 72.185.446 evra, od čega je maksimalan doprinos EU ovom programu 71.282.832 evra.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić najavio je da u 12.00 časova treba da počne hitna sjednica ovog doma, na čijem dnevnom redu se nalazi Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, po skraćenom postupku.

​Srna / Glas Srpske