ŠAROVIĆ: ODRŽAVANjE IZBORA NA JESEN JEDINI RAZLOG ZA PODRŠKU BUDžETU :: Semberija INFO ::

 

ŠAROVIĆ: ODRŽAVANjE IZBORA NA JESEN JEDINI RAZLOG ZA PODRŠKU BUDžETU


Predsjednik SDS Mirko Šarović rekao je danas u Sarajevu da je održavanje lokalnih izbora jedini razlog da Klub poslanika SDS-PDP podrži budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

Šarović je rekao novinarima da bi SDS, ukoliko ne bi podržao budžet, vjerovatno bio optužen za opstrukciju izbora, te naveo da ova stranka želi da izbori budu održani na jesen.
 
– Klub poslanika SDS-PDP ima mnogo zamjerki na predloženi budžet i na hitnu proceduru. Željeli bismo makar da uđemo u skraćenu proceduru da bismo imali amandmansku fazu ako je moguće tokom današnjeg dana i sutra. Vidjećemo, nakon pauze ćemo imati još konsultacija – rekao je Šarović.
 
On smatra da je, kako kaže, odličan zaključak poslanika SDA Halida Genjca da budžet ide po redovnoj proceduri, ali da Predstavnički dom zaduži Kolegijum do kraja ove sedmice bude usvojen budžet.
 
Kad je riječ o zajedničkom kandidatu za načelnika opštine Srebrenica na lokalnim izborima, Šarović je rekao da je to pokušano na sastanku u Banjaluci, te da SNSD smatra da je, kako kaže, zajedništvo ako bude podržan njihov kandidat.

– Zašto bi to bilo? Mi smo bez bilo kakvih primjedbi i uslovljavanja podržali njihovog kandidata na prošlim i pretprošlim lokalnim izborima. Zašto bi bilo loše i nazivano odstupanje od zajedništva ako mi predložimo kandidata za kojeg smatramo da je dobar i o kojem bi se okupili svi u Srebrenici – rekao je Šarović.
 
Kada je riječ o izborima u Mostaru, Šarović je naveo da je dobro što konačno postoji jedan zakonski prijedlog i što će omogućiti održavanje lokalnih izbora u tom gradu nakon 12 godina.

– Neko može da kaže sva tri naroda su zastupljena i imaće minimum četiri odbornika u gradskoj skupštini, pa i Srbi. Znamo da onoliko koliko danas Srba živi u Mostaru ne mogu izboriti da legitimni predstavnici izbore i pređu cenzus. Tražimo bolja rješenja i za zakon smo, jer treba da se održe izbori, ali ova četvorica Srba će biti sa lista HDZ-a, SDA ili neke druge ili treće stranke, što nije u redu – rekao je Šarović.

 
On smatra da je neophodno kreirati zakon koji će omogućiti da neko od 4.500 Srba koji žive u Mostaru bude izabran u lokalni parlament.

SDS