PANDUREVIĆ: BUDžET INSTITUCIJA BIH ZA 2020. GODINU JE SKANDALOZAN :: Semberija INFO ::

 

PANDUREVIĆ: BUDžET INSTITUCIJA BIH ZA 2020. GODINU JE SKANDALOZAN


Budžet institucija BiH za 2020. godinu je skandalozan! U vrijeme teške ekonomske krize, kada prihodi od PDV-a padaju, a lokalne zajednice jedva opstaju, Predsjedništvo BiH je predložilo budžet za 30 miliona KM veći u odnosu na prethodne godine i to uvećanje je planirano od prihoda od PDV-a. Šokirana sam da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik to podržao, izjavila je član GO SDS Aleksandra Pandurević.
 
''Očekivala sam da će se Dodik boriti za Republiku Srpsku i ljude koji su na rubu egzistencije zbog pandemije, a ne će od njih otimati da bi dao institucijama BiH. Kada je Predsjedništvo, početkom pandemije COVID-a, vratilo budžet Savjetu ministara i tražilo da se budžet prilagodi saniranju posljedica epidemije, očekivala sam da će budžet biti značajno umanjen, kako bi privreda i lokalne zajednice dobile više sredstava. Umjesto tog, od lokalnih zajednica i privrede se uzima 30 miliona kako bi se zapošljavalo i usavršavale IT licence u institucijama BiH. 10 miliona KM su planirali za putne troškove. Pa gdje to ko putuje kada su granice zatvorene i tako će biti i do kraja godine? To je sramota!'', kaže Pandurevićeva.
 
Ona podsjeća da su prihodi od indirektnih poreza, u prvih pet mjeseci ove godine, manji za 10,14 odsto ili 325 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine što je posljedica pandemije pandemije COVID-a.
 
''Taj pad prihoda su najviše osjetile lokalne zajednice jer su njihovi budžeti poslednji u lancu punjenja. Već imamo pad prihoda od PDV-a od 360 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, i vrlo je vjerovatno da će do kraja godine cifra dostići i 800 miliona KM, a onda se Predsjedništvo BiH solidariše sa građanima tako da poveća budžet institucija BiH od kojeg narod nema nikakve koristi '', ističe ona.
 
Pandurevićeva podsjeća da u vrijeme kada su SDS i PDP bili u Savjetu ministara, iako je bila relativno stabilna ekonomska situacija, četiri godine nisu dozvolili povećanje budžeta ni za jednu jedinu marku.
 
''Zašto nismo dozvolili? Pa zato što je to budžet iz kojeg se isplaćuju plate, telefoni, službena putovanja. On nema ni socijalnu ni razvojnu komponentu koja bi opravdala povećanje'', objasnila je ona.

(SDS RS)