Ko sve može ući u BiH? :: Semberija INFO ::

 

Ko sve može ući u BiH?


Odluka Savjeta ministara BiH da se od 1. juna djelimično otvore granice Bosne i Hercegovine unijela je dosta zabune u javnost, a ko može preći državnu granicu te za koga zabrana i dalje vrijedi pojasnila je Franka Vican, portparolka Granične policije BiH.

U razgovoru za Fenu Vican je kazala kako je ulazak u BiH, shodno odluci Savjeta ministara BiH, dopušten državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući s pasošom ili ličnom kartom, dok zabrana ulaska u BiH i dalje vrijedi za državljane drugih zemalja.

Izmjenom odluke Savjeta ministara, od 2. juna, ulazak u BiH odobren je i maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine, kao i strancu čiji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Mjera zabrane ulaska u BiH ne odnose se ni na vozače i suvozače teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u drumskom saobraćaju, kao i posade i kabinskog osoblja aviona čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina. U slučaju međunarodnog tranzita prevoza robe drumskim  putem, boravak posade teretnog vozila u Bosni i Hercegovini ograničava se na najviše 12 sati, pojasnila je Vican.

Podsjetila je da su otvoreni i granični prelazi na aerodromima u BiH gdje će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH.

Odluka o zabrani ulaska u BiH od ranije se ne primjenjuje na diplomatsko-konzularno osoblje akreditovano (rezidentno) u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da su se obavezni pridržavati i poštivati svih upustava i naredaba mjerodavnih tijela Bosne i Hercegovine.

Prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, osim diplomatske iskaznice Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine, potrebno je posjedovati i predočiti odgovarajući važeći pasoš, dok je izlaz iz BiH dozvoljen.

Postoji još niz izuzetaka na koje se ne odnosi zabrana ulaska u BiH, a to su zdravstveni radnici koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci, zatim osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, službe i timove Civilne zaštite, pripadnici vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir, pripadnici stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozači i pratioci u slučajevima prenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom saobraćaju, čelnici država i članovi njihovih izaslanstava čiji je dolazak i odlazak najavljen GP BiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH.

U BiH mogu ući i stranci koji su u tranzitu radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH, kao i stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdanu od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donijelo je i odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom se poslovnim ljudima omogućava ulazak u BiH, kao i porodicama umrlih radi prisutnosti na sahrani, uz ispunjavanje određenih uslova.

Stranci koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze zbog poslovnih obveza moraju posjedovati poziv pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažuje u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KoV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Što se tiče sahrana, u Bosni i Hercegovini mogu ući stranci, članovi uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi odlaska na sahranu, najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualni period izolacije, pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu s umrlom osobom, pojasnila je Vican.

​Fene / Info Bijeljina