SAD i NATO dostavili zalihe i opremu za borbu protiv epidemije :: Semberija INFO ::

 

SAD i NATO dostavili zalihe i opremu za borbu protiv epidemije


SARAJEVO - Predstavnici vojske SAD i NATO Štaba Sarajevo su, kao dio opširnih nastojanja Saveznika u borbi protiv pandemije COVID-19, donirali važne zalihe i medicinsku opremu građanima BiH, saopšteno je iz ovog štaba.


Kako se dodaje u saopštenju, donacija je uručena Ministarstvu zdravstva FBiH. 

"U donaciji su toplomjeri, stotine zaštitnih vizira za lice, pet hiljada maski, stotine zaštitnih naočala i odijela, stotine jorgana, jastuka, posteljina i stotine litara sredstava za dezinfekciju", pojašnjeno j u saopštenju.

Kako se dodaje, slična donacija uručena je 22. maja 2020. godine Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS. 

Na ceremoniji upriličenoj povodom donacije, Zamjenik komandanta NATO Štaba, brigadir Morten Henriksen izjavio je da se, nakon što je BiH uputila oficijelni zahtjev za pomoć Euro-atlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO), niz saveznika odazvao sa značajnom podrškom BiH, što je, kako se navodi u saopštenju, istinski dokaz solidarnosti unutar Saveza koji djeluje u situacijama poput COVID-19.

Zahvaljujući NATO Štabu na donaciji, pomoćnik ministra za za javno zdravlje, Goran Čerkez istakao je da "koliko je bitna sama donacija, koja će otići u naš bolnički sistem i podržati ga potrebnom opremom, jako je važna upravo ta suradnja između NATO-a i Ministarstva zdravstva FBiH. Siguran sam da je ovo jedan mali korak u našoj velikoj suradnji".

Ove zalihe biće od koristi radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije dok nastavljaju svoj važan rad na ograničavanju širenja korona virusa, te dodatno olakšati tretman pacijenata zaraženih virusom COVID-19. 

Srna / Glas Srpske