Pala neto dobit Centralne banke BiH :: Semberija INFO ::

 

Pala neto dobit Centralne banke BiH


Neto dobit Centralne banke Bosne i Hercegovine iznosila je 5,9 miliona KM za prvi kvartal 2020. godine.

Ovo je smanjenje u odnosu na isti period prošle godine kada je neto dobit bila 12,9 miliona KM, pokazuje nerevidirani finansijski izvještaj za period koji je završio sa 30. martom 2020. godine, izvještava Indikator.ba.

"Značajno odstupanje neto dobiti u odnosu na prošlu godinu je posljedica primjene različitih kalkulacija PD-a (izračun vjerovatnoće neispunjenja obaveza) u mjerenju očekivanih kreditnih gubitaka. Promjena kalkulacije PD-a je rezultirala jednokratnim priznavanjem dobitaka po osnovu očekivanih kreditnih gubitaka od 9,8 miliona KM u dobit ili gubitak i smanjenjima rezervacija za očekivanje kreditne gubitke za odgovarajuće klase finansijske imovine na dan 1. januar 2019. godine", navodi se u izvještaju.

Centralna banka takođe je bila izložena različitim uslovima i kretnjima tržišnih cijena na dužničke finansijske instrumente. Širenje globalne pandemije virusa KOVID -19 volatilno je djelovalo u smjeru pada tržišnih cijena dužničkih instrumenata u posjedu Banke u odnosu na izvještajni period u kojem je došlo do njihovog rasta, dodaje se.

Na drugoj strani, vrijednost monetarnog zlata, koje Banka drži na računu u banci u Švajcarskoj, a fizički je locirano u trezoru Banke Engleske, povećana je na 267,4 miliona KM, sa 254 miliona KM u decembru prošle godine, kao rezultat rasta cijene žutog metala.

U izvještaju se takođe navodi da je tokom marta 2020. godine došlo do povećanog podizanja KM gotovog novca i EUR valute iz trezora Centralne banke, a usljed globlane pandemije virusa KOVID-19 kojima je Centralna banka uspješno odgovorila.

"Navedeno nije uticalo na računovodstveno načelo vremenski neograničenog poslovanja Centralne banke", konstatuje se u izvještaju.

Treba napomenuti da primarni cilj - održavanje monetarne stabilnosti - Centralna banka uspješno izvršava.

Nezavisne novine