Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović posjetio granični prelaz Rača :: Semberija INFO ::

 

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović posjetio granični prelaz Rača


- Međunarodni transport robe na Rači, tranzit i biletaralni transport prema Srbiji odvija se nesmetano”, rekao je Mitrović. U vrijeme posjete ministra Mitrovića, u podne, na prelazak su u Rači čekala četiri kamiona, što je manje nego u vrijeme prije problema izazvanih epidemijom virusa korona kada su se na ovom graničnom prelazu bilježile gužve. 

- Izražavam zahvalnost Vladi Srbije koja je omogućila da se protok robe između BiH, Republike Srpske i Srbije odvija u ovom trenutku zaista nesmetano”, naglasio je Mitrović. On je stanje na graničnom prelazu u Gradišci ocijenio kao alarmantno i rekao da su on i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić zaduženi, ispred Savjeta ministara, da riješe taj problem međunarodnog transporta i tranzita robe kroz Hrvatsku. 

- Bio sam na graničnom prelazu Gradiška 25. marta, a prije toga smo Radončić i ja razgovarali sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem i tražili da se definišu “zeleni koridori”, koje je praktično Evropska komisija definisala i koja je dala određena uputstva da se što više olakša međunarodni transport robe”, pojasnio je Mitrović. On je rekao da Hrvatska to još nije sprovela, ocjenjujući da je to dobrim dijelom i zbog vanrednog stanja i problema nakon zemljotresa. 

- Dogovorili smo formiranje operativnog tima ispred BiH i Hrvatske koji će direktno rješavati problem na graničnim prelazima Gradiška, Šamac i Vijača”, rekao je Mitrović i dodao da je danas, 26.marta, razgovarao i sa ambasadorom Hrvatske, da se ide na varijantu da se otvori granični prelaz Izačić, kao četvrti granični prelaz za tranzit robe prema Hrvatskoj.

- Imam uvjeravanja ambasadora Sabolića da će on sa vlastima u Zagrebu omogućiti rješavanje tog problema”, najavio je Mitrović i, kao još jedan od problema, naveo tranzit robe preko graničnog prelaza Šamac jer je Hrvatska propisala da samo tranzit robe iz BiH prema trećim zemljama ide prema Mađarskoj. 

- Radončić i ja smo u ovom trenutku tražili da se preko Šamca omogući međunarodni tranzit robe, kako prema Mađarskoj, tako i prema Sloveniji i Austriji i mislim da ćemo u toku dana i taj problem riješiti”, rekao je Mitrović. 

On je istakao da će time, ako dođe do otvaranja graničnog prelaza Šamac za sve ove pravce, Mađarsku, Austriju i Sloveniju, te otvaranja graničnog prelaza Izačić za međunarodni transport robe, biti dobrim dijelom rasterećen prelaz Gradiška i smanjene gužve. 

Ocjenjujući saradnju u regionu u vanrednim uslovima zbog pandemije virusa korona, Mitrović je rekao da je ta saradnja sa Srbijom izuzetno dobra, a kao primjer brzih i pozitivnih reakcija u rješavanju problema naveo je dogovor o razmjeni poštanskog saobraćaja između Republike Srpske, BiH i Srbije koji će danas ili sutra početi da se odvija baš na graničnom prelazu Rača. 

"Što se tiče Hrvatske, neću reći da je loša saradnja, otežana jeste", naveo je Mitrović. 

Prema njegovim riječima, BiH je omogućila da se otvori još jedan tranzitni prelaz za robu u tranzitu između Hrvatske i BiH, to su Neum jedan i Neum dva, da se poveže jadransko-jonska magistrala i omogući snabdijevanje Dubrovnika iz Hrvatske. 

"To je prihvaćeno i mislim da je to dobra stvar koja će omogućiti i reakciju Hrvatske za poboljšanje i ubrzanje prometa robe na prelazima o kojima smo pričali, a to je prije svega Gradiška", zaključio je ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Semberija info - O. Stjepanović