Borenović: Ubrzati protok roba i transporta i smanjiti agoniju vozača :: Semberija INFO ::

 

Borenović: Ubrzati protok roba i transporta i smanjiti agoniju vozača


“Usljed vanredne situacije koja nas je zadesila zbog širenja pandemije virusa korona, stotine kamiona i prevoznika su već danima zarobljeni na graničnim prelazima sa susjednim zemljama, najviše sa Hrvatskom, što onemogućava razmjenu roba neophodnih za život građana. Vanredne mjere u ekstremnoj situaciji su opravdane, ali apelujem na sve institucije vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno na Savjet ministara BiH, da hitno reaguju i insistiraju od nadležnih u Hrvatskoj konačno definisanje obavezujućih transportnih koridora kako bi se efikasno i bezbjedno obavljao prevoz roba”, rekao je predsjednik PDP-a i poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović.
 
“Prevoznici se nalaze u bezizlaznoj situaciji, danima zarobljeni u kamionima, bez osnovnih uslova za život, a nedostatak uslova za higijenu, grupisanje usljed kolona koje dugo stoje na jednom mjestu, povećavaju rizik od širenja zaraze. Ova situacija može dugoročno prouzrokovati i nestašicu roba i namirnica, te još jednom pozivam nadležne institucije na svim nivoima da kroz ubrzan dijalog sa institucijama Hrvatske, uz poštovanje mjera bezbjednosti, što urgentnije riješe ovaj problem. Ne vidim niti jedan razlog zašto konačno institucije Republike Srpske i BiH ne uvedu dvadesetčetvoročasovni rad fitosanitarne inspekcije i službi za carinjenje roba na najfrekventnijim graničnim prelazima, Gradiška i Rača, što bi sigurno ubrzao protok roba i transporta te smanjio trenutnu agoniju vozača“, kaže Borenović.
 
On dodaje da je primio mnogo poziva od predstavnika prevoznika koji očekuju rješenje situacije:
 
“Dobro je što Savjet ministara BiH održava sjednice i konačno donosi odluke. Sada nije vrijeme za političke sujete, blokade, bilo kakve podjele, nego se svi trebaju maksimalno uključiti da se život što normalnije odvija i da građani sada, ali i u period koji je ispred nas, trpe što manje posljedica ovog stanja koje nas je zadesilo”, istakao je Borenović.
 
Informativna služba PDP-a