KAKVA JE SUDBINA AUTOPUTA SARAJEVO – BEOGRAD :: Semberija INFO ::

 

KAKVA JE SUDBINA AUTOPUTA SARAJEVO – BEOGRAD


Da li će napokon početi izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo, tačnije dionice koja ide kroz BiH, ili će taj projekat i dalje biti u blokadi, zavisiće isključivo od SNSD, koji za sada ne žele da otkriju kakav će stav zauzeti po ovom pitanju u Domu naroda.

Nakon što je na prekjučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH data saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autoputa/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, potpisan 13. decembra 2019. u Beogradu, ova tema sada treba da se nađe i na sjednici Doma naroda.

S obzirom na to da SNSD tamo ima svoja četiri delegata, bez njihovog glasa nijedna odluka ne može da prođe.
Drugim riječima, ako se delegati SNSD budu držali zaključaka Narodne skupštine RS, koji srpske predstavnike u institucijama BiH obavezuju da ne učestvuju u donošenju odluka, od autoputa za sada nema ništa.

Na pitanje kakav stav će zauzeti, odnosno da li će podržati Sporazum i omogućiti da dugo očekivani autoput napokon počne da se gradi, ili će taj strateški projekat i dalje biti u blokadi, delegat SNSD u Domu naroda PSBiH Dušanka Majkić nije mogla dati precizan odgovor.

Ona je podsjetila da su poslanici SNSD i njihovi koalicioni partneri iz Srpske prekjuče napustili sjednicu Predstavničkog doma PSBiH kada se glasalo o ovom sporazumu, ali je on prošao zahvaljujući glasovima drugih poslanika iz Srpske, tačnije SDS i PDP.
 
– Mi smo se pridržavali odluke NSRS na sjednici Predstavničkog doma, ali neki drugi nisu. Taj sporazum će se sada naći pred Domom naroda i ako ne dođe do neke promjene imamo obavezu da se držimo odluka NSRS – navela je Majkićeva. Na pitanje da li to onda znači da će izgradnja autoputa kroz BiH i dalje biti u blokadi, Majkićeva je navela da ne “zna šta se još može dogoditi do sjednice”.

– Ne mogu sad procijeniti šta će biti. Čeka se sjednica Doma naroda i tek tada ćemo zauzeti politički stav po tom pitanju – istakla je ona.

Podsjećamo, Sporazumom između Savjeta ministara i Vlade Srbije uređuju se osnove saradnje za realizaciju projekta izgradnja autoputa/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, i to planiranje koridora trase i određivanje lokacija zajedničkih tačaka na granici BiH i Srbije, izgradnja medudržavnog mosta preko Save, izgradnja novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Sremska Rača – Rača na teritoriji Srbije i izgradnja i rekonstrukciju graničnog prelaza Kotroman – Vardište. U pitanju je jedan od strateških infrastrukturnih projekata za BiH, Srpsku i Srbiju.

Blokada

Izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd na jednoj od dionica kroz Srbiju je već počela. Iako je Srbija obavila sve pripreme, Bosna i Hercegovina nije. Nakon što je određena trasa kroz BiH, zastalo se s utvrđivanjem načina finansiranja i za sada nema naznaka kada bi nadležne institucije BiH mogle obaviti i taj dio posla.

​(srpskainfo.com)