Regulatorna agencija za komunikacije BiH: Odgovorno i tačno izvještavati o pandemiji :: Semberija INFO ::

 

Regulatorna agencija za komunikacije BiH: Odgovorno i tačno izvještavati o pandemiji


Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK BiH) apeluje na pružaoce medijskih usluga da izvještavaju odgovorno, tačno i oprezno o aktuelnoj pandemiji virusa korona.

- Svjetska zdravstvena organizacija je izvještavanje o virusu korona označila kao „masovnu infodemiju“, odnosno stanje u kojem mediji plasiraju oprečne informacije, kao i dezinformacije, što može da prouzrokuje stvaranje panike među građanima“, saopšteno je iz RAK-a.

S tim u vezi, Agencija apeluje na medije da prilikom izvještavanja o ovoj temi pristupe profesionalno, pozivajući se na vjerodostojne izvore i protokole nadležnih organa, na način da se informacije objavljuju bez senzacionalizma i širenja dezinformacija koje bi mogle uticati na širenje straha, panike i uznemirenosti šire javnosti. Pored toga, RAK podsjeća na odredbu koja propisuje da je svaki pružalac medijskih usluga obavezan, na zahtjev nadležnog organa, bez naknade objaviti proglase i službena saopštenja u situacijama koje mogu predstavljati rizik po zdravlje i živote građana, bezbjednost zemlje, te javni red i mir.

Semberija info - O. Stjepanović