SKENERI NA IZBORIMA TEK ZA DVIJE GODINE? :: Semberija INFO ::

 

SKENERI NA IZBORIMA TEK ZA DVIJE GODINE?


Foto: N.N. | Skeneri na izborima tek za dvije godine?
Građani BiH će na lokalne izbore u oktobru ove godine, po svemu sudeći, izaći po važećem Izbornom zakonu, bez skenera i drugih metoda i opreme s ciljem jačanja kredibiliteta u poštovanje izborne volje.

Posljednja šansa da se za oktobarske izbore izvrše potrebne izmjene je sljedeći mjesec, s obzirom na to da se u maju lokalni izbori moraju raspisati, nakon čega je i teoretski nemoguće mijenjati pravila glasanja.

Podsjećanja radi, izborni sistem u BiH su i Evropska komisija i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju ocijenili neadekvatnim, zbog čega su prije nekoliko mjeseci u prostorijama Centralne izborne komisije (CIK) BiH predstavili akcioni plan i strategiju poboljšanja izbornog procesa, koja uključuje opremu i uvođenje novih tehologija u izborni proces.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši direktor CIK BiH, kaže da je u ovom trenutku prioritet implementirati odluku Ustavnog suda BiH u Mostaru, kako bi građani tog grada u oktobru mogli birati svoju lokalnu vlast.

Što se tiče preporuka EU, Šehić kaže da se neke mjere, poput skeniranja glasačkih listića i slanja na kontrolne lokacije elektronskim putem, mogu implementirati veoma jednostavno u postojeći Izborni zakon.

"Ako bismo htjeli uvesti skenere, bilo bi potrebno samo u Izborni zakon unijeti formulaciju da se glasovi broje ručno i putem skenera, i to bi bilo dovoljno da se onda kroz provedbene akte definiše kako to sprovesti u praksi", kaže Šehić za "Nezavisne".

On ocjenjuje da se to ipak neće desiti jer postojeće političke elite nemaju interes da se izborni proces učini transparentnim.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, kaže da ta agencija nema ništa protiv uvođenja novih tehnologija, ali pod uslovom da se radi o sistemskom rješenju koje će važiti za cijelu BiH.

Naglasila je da se s tim u vezi sprovodi projekat vrijednosti 300.000 maraka s Delegacijom EU, a da će u okviru njega biti urađena strategija za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti u izbornom procesu i akcioni plan za implementaciju strategije.

"Planirano je da se u junu ove godine sprovede pilot projekat tzv. fingiranih izbora uz korištenje novih tehnologija, a koji će sprovesti 'Indra Soluciones Tecnologicas de lainformacion SL', španska kompanija sa 40-godišnjim iskustvom u pružanju tehnoloških rješenja i profesionalnih usluga za upravljanje izbornim procesima u 40 zemalja", rekla je ona.

Međutim, s obzirom na to da se izbori raspisuju u maju, a projekat sprovodi u junu, iz ovog se može zaključiti da će nove metode biti primijenjene najranije na izborima 2022. godine.

 Na naše pitanje da li je moguće te metode primijeniti na izborima 2020, odgovoreno nam je da će to zavisiti od rezultata pilot projekta.

Pirićeva, takođe, napominje da je osim zakonodavnog okvira, potrebno obezbjediti i finansijska sredstva, kao i osigurati obučenu kadrovsku i drugu infrastrukturu.

"Potrebno je sistemsko rješenje identično za sve izborne jedinice u BiH, a prije svega provjereno i testirano znatno prije upotrebe u realnim uslovima", rekla je ona.

U Misiji OEBS-a u Sarajevu kažu da sprovode nekoliko aktivnosti s CIK BiH, Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava i drugim akterima kako bi se poboljšao izborni proces u BiH.

"Nažalost, predugo se čeka na reformu izbornog procesa. Nivo povjerenja građana u izbore je veoma nizak i potrebna su hitna poboljšanja kako bi se ojačao integritet i sigurnost izbornog procesa. Misija OEBS-a u BiH kontinuirano ulaže napore kako bi se ovaj reformski proces ubrzao, u skladu s izvještajima i preporukama ODIHR-a", naglasili su oni.

(nezavisne.com)