ZA PODRŠKU MALIM I SREDNjIM PREDUZEĆIMA U BIH OKO 70 MILIONA EVRA :: Semberija INFO ::

 

ZA PODRŠKU MALIM I SREDNjIM PREDUZEĆIMA U BIH OKO 70 MILIONA EVRA


Evropska unija je kroz IPA fond za podršku malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini obezbijedila oko 70 miliona evra, a dodatnih 14 miliona evra trenutno je u planu za podršku digitalnoj transformaciji tih preduzeća iz IPA budžeta za 2020. godinu.
 
Evropska unija kroz projekte "EU for biznis" dodjeljuje bespovratna sredstava u iznosu od oko 10 miliona evra za mala i srednja preduzeća, s ciljem povećanja konkurentnosti sektora orijentisanih ka izvozu, poljoprivrede, turizma i zapošljavanja, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
 
Program zajedno provode Međunarodna organizacija za rad ( ILO), Razvojni program UN-a ( UNDP) i njemačka razvojna agencija GIZ.
 
"Do kraja ovog mjeseca biće objavljenja finalna lista korisnika bespovratnih sredstava EU za podršku investicijama u poljoprivredno-prehrambrenoj industriji, a u okviru projekta `EU for biznis`", navedeno je u saopštenju povodom obilježavanja mjeseca podrške malim i srednjim preduzećima u BiH.
 
EU je uložila i dodatna četiri miliona evra u razvoj malih i srednjih preduzeća kroz projekat Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ "Program za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća", koji je omogućio kreditnu liniju od 20 miliona evra za firme koje ispunjavaju uslove.
 
"EBRD je nedavno potpisala i novu kreditnu liniju od 20 miliona evra sa četiri partnerske banke u Bosni i Hercegovini, a Evropska unija sredstva iz ovog programa obezbijediće podsticaje firmama do 15 odsto od vrijednosti kredita i besplatnu savjetodavnu pomoć", ističe se u saopštenju.
 
U saopštenju je navedeno da su u Evropskoj uniji 99 odsto svih kompanija mala i srednja preduzeća, a slična je situacija i u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH iz prošle godine, od 38.500 kompanija registrovanih u zemlji, oko 75 odsto su mikro-preduzeća sa godišnjim prihodom manjim od četiri miliona maraka, koja su obezbijedila oko 40 odsto BDP-a i 50 odsto svih zaposlenih.
 
Iz Delegacije EU navode da su većina malih i srednjih preduzeća u BiH, koja koriste podršku EU, evidentirala oko 15 odsto povećanje prodaje i prihoda, te da su uspjela održati postojeća i otvoriti nova radna mjesta.
 
"Podrška Evropske unije malim i srednjim preduzećima u BiH usmjerena je na povećanje njihove konkurentnosti i modernizaciju uvođenjem novih standarda, tehnologija i vještina", naglašeno je u saopštenju i dodato da će pomoć iz IPA tri fonda biti dodjeljivana inovativnim startapovima, te firmama iz digitalnog sektora i novih tehnologija.

Iz Delegacije EU napominju da je poslovni sektor u BiH dominantan tip preduzetništva u zemlji, a njegov dalji razvoj zavisi od reformi koje je potrebno sprovesti bez odgađanja, kako bi bilo stvoreno bolje poslovno okruženje za preduzetnike i investitore.
 
Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo i prateći Analitički izvještaj utvrdili su prioritetne potrebe u ovom sektoru.
 
Semberija INFO (M. Rešidović)