OSKRNAVLjEN POMOĆNI OBJEKAT KOD HRAMA SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA


Policiji u Hadžićima prijavljeno je da su na pomoćnom objektu pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Oseniku, kod Pazarića, odvaljena vrata i uskoro bi trebalo da bude izvršen uviđaj, izjavio je večeras Srni paroh blažujski jerej Darko Danilović.

– Na crkvenom domu se vide tragovi nasilnog otvaranja. Slučaj je okarakterisan kao krivično djelo. Ne znam da li nešto nedostaje, dok ne bude završen uviđaj – rekao je Danilović, koji je na mjestu događaja, o kojem je obaviješten večeras.
 
Danilović, koji je i administrator parohije pazarićke, ukazao je da je ovo drugi vandalski čin u kratkom periodu, podsjetivši da je Crkva Svetog Save u Blažuju u federalnoj opštini Ilidža oskrnavljena u noći sa 12. na 13. januar, kada su provaljena bočna vrata, ispreturane stvari i ukradeno između 200 i 300 KM.

– Ovaj hram u Pazariću i ranije je bio meta vandala. Ovdje gotovo da nema pravoslavnih vjernika. Mi parosi blažujski smo postavljeni za administratore da ovaj sveti hram čuvamo i održavamo – dodao je Danilović.
Hram Svetih apostola Petra i Pavla izgrađen je 1896. godine, a početkom jula 1992. bio je prilično uništen, iako se nalazio daleko iza linija borbenih dejstava.

Njegovu obnovu pokrenuli su 2007. godine srpski stanovnici Pazarića i Tarčina, koji su se mahom iselili sa tog područja, a koji su prošli strahote logora za Srbe u Krupi, osnovnoj školi u Pazariću i zloglasnom “Silosu” u Tarčinu.

(SRNA)