SARAJEVO DANAS DRUGI NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVIJETU


Foto: Klix/RAS Srbija
Dolaskom zime javljaju se problemi sa zagađenosti vazduha u glavnom gradu BiH. Prema podacima “AirVisuala”, Sarajevo je danas drugi najzagađeniji grad na svijetu, ispred se nalazi Lahor u Pakistanu.

Kontrola kvaliteta vazduha u Sarajevu vrši se na više lokacija.

Na mjernoj stanici kod Ambasade SAD nivo onečišćenja vazduha iznos 320 AQI odnosno 287 PM10 te je okarakterisan kao opasan.

Na ostale tri stanice na kojima se mjeri kvalitet vazduha u Sarajevu vazduh je vrlo nezdrav.

Na području Otoke kvalitet vazduha iznosi 242 AQI, a na Bjelavama 276 AQI. U starom dijelu grada, na mjernoj stanici kod Vijećnice indeks onečišćenje iznosi 262 AQI.

Visok nivo zagađenosti može dovesti do ozbiljnih posljedica za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Trudnicama, starim osobama i djeci preporučuje se boravak u zatvorenom prostoru. U ugroženu kategoriju stanovništva ubrajaju se i osobe sa respiratornim i srčanim problemima te bi i one trebale redukovati svoje kretanje tokom epizoda „upozorenja“.

Vlada KS u četvrtak je proglasila epizodu „upozorenja“ na čitavom području Kantona zbog zagađenosti zraka. Takođe, izdate su i mjere kojih bi se stanovništvo trebalo pridržavati.

(Avaz)