IVANIĆ: PREDSJEDNIŠTVO BIH IZVRŠILO UDAR NA INSTITUCIJE REPUBLIKE SRPSKE


Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Postoji čitav niz obaveza u ‘Programu reformi’ koje je Predsjedništvo nametnulo i institucijama Federacije i Republike Srpske. To je prvi put da je Predsjedništvo svojom odlukom nametnulo obaveze institucijama Republike Srpske. To je, vjerovatno, najveći udar na institucije Republike Srpske od Dejtona do danas – smatra Mladen Ivanić, počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP).

On je rekao da “Program reformi” dostavljen Briselu nakon što je NATO objavio da je aktivirao MAP i to samo zbog toga da bi se nešto uradilo nakon proglašenja MAP.

– Taj program se sad ne zove ANP, nego ‘Program reformi BiH’. MAP je definitivno aktiviran – rekao je Ivanić u emisiji Dan uživo N1 televizije.

Komentarišući slučaj Mlađena Božovića, koji nije dobio preporuku Komisije da bude izabran za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Ivanić je rekao da u tome ne vidi ništa spektakularno:

– Ne mislim da je to nešto posebno spektakularno, jer se odnosi na relaciju SDA, s jedne strane i HDZ i SNSD. Gospodin Božović će proći, bez obzira na to šta Komisija uradila. Suviše su jedni s drugima isprepleteni da bi ova stvar mogla ugroziti imenovanje. Očito će SDA malo zatezati, ali pretpostavljam, na kraju će popustiti.

Za popuštanje će, od Milorada Dodika, na kraju dobiti neki ustupak. Ne bi oni ovo radili da nemaju neku zamisao, a pokazalo se da kad gospodina Dodika malo stisnete, on popusti uvijek – rekao je Ivanić.

Što se tiče novog Savjeta ministara BiH, Ivanić je rekao da cijela ta ekipa, reprezentacija iz Republike Srpske, po njegovom dubokom poimanju, u odnosu na sve prethodne Savjete ministara je reprezentacija druge lige.

– Vrlo slabog kvaliteta, vrlo slabog znanja iz oblasti koje pokrivaju, ali je to izbor SNSD. Ne mislim da se gospodin Božović nešto izdvaja u odnosu na ostale. U cijelom Savjetu ministara imate malo onih sa dignitetom. U pitanju je neka vrsta poslušnika koji će slušati svoje šefove. Pitanje kvaliteta, nažalost, u ovom trenutku uopšte nije važno – rekao je Ivanić televiziji N1.

(srpskainfo.com)