Vojin Mitrović: Očekujem da će ekonomski interesi u BiH prevladati političke


Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i komunikacija BiH, koji je dužnost preuzeo početkom sedmice, u intervjuu za Avaz istakao je da je optimista u pogledu rada i rezultata aktuelnog saziva Savjeta ministara, te je izrazio očekivanje da će pri donošenju važnih odluka ekonomski interesi prevladati one političke.

– Važno je da smo jednoglasnim usvajanjem svih tačaka dnevnog reda poslali poruku, prije svega građanima BiH, da ovaj Savjet ministara BiH može u ključnim odlukama da govori jednim glasom. Posebno je to bitno u kontekstu činjenice da su mnogi projekti posljednju godinu zakočeni, a sada smo počeli s radom upravo na realizaciji tih projekata. Mi moramo ekonomski interes staviti na prvo mjesto. Ekonomija spaja ljude i preduslov je za rješavanje mnogih pitanja. Politika tu treba biti podrška – naveo je Mitrović za Avaz.

On je istakao da Koridor 5C, autoput Beograd – Sarajevo, projekti izgradnje graničnih prelaza Svilaj i Bratunac – Ljubovija su veoma važni za BiH i skoro sva ova pitanja su već razmatrana na prvoj sjednici Vijeća ministara.

– Za neke od njih, poput dijela Koridora 5C kroz FBiH, već su na toj sjednici odobrena sredstva, a za GP Bratunac data je saglasnost za dodatna. Opredjeljenje sadašnjeg saziva Savjeta ministara jeste da se Koridor 5C što prije završi, a i ovi drugi projekti bitni su za povezivanje BiH sa susjednim zemljama. Mi u Ministarstvu ćemo dati maksimum u dijelu naših nadležnosti da svi ovi projekti što prije budu završeni. Projekat sanacije dionice puta Foča – Šćepan polje već ima prioritet u realizaciji u RS, a tako će biti i na nivou BiH. Mislim da su sredstva već obezbijeđena i da je pri kraju dogovor u vezi s potpisivanjem ugovora s Crnom Gorom. Ovaj projekat je veoma značajan za povezivanje BiH i Crne Gore – smatra on, prenosi Srpskainfo.

Mitrović dodaje da su pokrenute određene inicijative za obnovu željezničke infrastrukture.

– Već postoje određeni pravci za koje su urađeni i projekti. Međutim, za stavljanje u funkciju željezničkog saobraćaja, za što se zalažem, potrebna nam je pomoć međunarodnih institucija. Radićemo intenzivno na tome – naveo je on.

Avaz/Srpska info/Glas Srpske/Info Bijeljina